KWB Programma 2019

Het nieuwe kwb aanbod

 

Wil je weten wat je bij kwb kan beleven in 2019? Neem dan nu een kijkje op onze programmawebsite. Op deze pagina vind je alle activiteiten uit het kwb-aanbod voor 2019.

meer.

Vacature Educatief medewerk(st)er

West Vlaanderen, Regio Noord

 

GEZOCHT
Educatief medewerk(st)er - Afdelingondersteun(st)er
West Vlaanderen, Regio Noord
(voltijds – M/V/X)

meer.

 

 


Ledenvoordeel - Belvilla

Vossen belevingstraject

fietstocht door het Waasland

meer

belevingstraject - fietstocht door het Waasland

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Waarom vrije begeleiding nog wel een plaats heeft in de rijopleiding

In een opiniestuk in De Standaard van 9 december pleit Peter-Jan Engelen voor een hervormde rijopleiding. Hij wil dat kandidaat-chauffeurs niet langer op één moment beoordeeld worden op hun rijvaardigheid, maar wel tijdens het volledige leertraject. Daarbij pleit hij in één adem ook voor de afschaffing van vrije begeleiding. Voor kwb is dat laatste alvast geen goede optie.

De rijopleiding wordt hervormd, en dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Een gefaseerde opleiding met een langere oefenperiode, een uitgebreider examen en een terugkeermoment zal inderdaad tot een betere beoordeling leiden. Dat vrije begeleiding - leren rijden met ouders of andere bekenden uit de kennissenkring - niet in dat plaatje past omdat het slechtere chauffeurs voortbrengt, is de waarheid geweld aandoen.

Al tientallen jaren stimuleert kwb de vrije rijbegeleiding. Deze manier is wel degelijk een goede en betaalbare methode om je rijbewijs te behalen. Peter-Jan Engelen noemt deze opleidingsmethode ‘amateuristisch’, en ‘de achilleshiel van de Belgische verkeersveiligheid’. Dat is pertinent onwaar. Onderzoek, onder meer van GOCA en IMOB (1), toont dat vrije rijbegeleiding even kwalitatief is als een opleiding door professionele instructeurs. Alle onderzoeken die er in het verleden geweest zijn - zowel naar slaagkansen op het examen als naar risico op ongeval na het behalen van het rijbewijs - tonen aan dat de vrije begeleiding hier evenwaardig of beter scoort. Ook tijdens de opleiding gebeuren er bij vrije begeleiding minder ongevallen. Mede door het hoge aantal oefenuren - vaak ook gecombineerd met een (korte) opleiding door professionele rijinstructeurs - bewijst deze opleidingsmethode haar deugd.

Lees meer...