Oekraïense boeken

Nederlands oefenen met kwb

 

Al bijna 200 Oekraïense kinderen (en hun ouders) oefenen momenteel samen en op een plezierige manier hun Nederlands, en dat dankzij kwb. Het geïllustreerde hardcover paasboek werd voorzien van een bijkomende Oekraïense vertaling.

Lees meer

Zomerplezier

Ontdek de kwb-zoektochten

 

Zin om deze zomer met fiets of te voet op pad te gaan en je buurt te herontdekken? Of op verkenning te gaan in een naburige gemeente? Dat kan met kwb. Bijna 30 afdelingen zetten een zoektocht op poten.

Ontdek alle tochten

kwb maken

Vier gratis activiteiten!

 

Kwb maken, ook nu kan het nog. Daarom werkten we voor jullie 4 100% coronaveilige én 100% gratis activiteiten uit. Een griezeltocht, online sintbezoek, digitale kooklessen of online workshop: wat kiezen jullie?

meer


nu in de kijker

Met korting naar de Zoo

Planckendael

Voordelig naar Planckendael

Ledenvoordelen

meer

Voordelig naar Planckendael

Zo was Smaakmakers

Sfeerbeelden

meer

Zo was Smaakmakers

Ken jij onze Facebookpagina-al?

Laat je deelnemers kiezen!

Ontdek de kwb-poll

meer

Ontdek de kwb-poll

reizen

Op kwb-reis of uitstap

Wat je moet weten

meer

Op kwb-reis of uitstap

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Voorwoord Raak april 2022

“Je mening over de oorlog wordt een belangrijke bron van verdeeldheid”

Gruwel in Oekraïne overheerst het nieuws. Onze collega Tania volgt alles vanop de eerste rij …

Dag Tania. Wat is je relatie met Rusland en Oekraïne?

“Ik ben geboren en getogen in Rusland, maar zoals bijna iedereen in Rusland heb ik familie en vrienden in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn nauw verbonden, maar het zijn wel duidelijk twee aparte landen. In Rusland is er een wijdverspreide paternalistische houding tegenover Oekraïne. Russische mensen verwijzen naar Oekraïne als naar het ‘kleine broertje’ van Rusland, en dit vind ik waanzinnig. Oekraïne is kleiner dan Rusland maar is een ouder land, en oorspronkelijk was Kiev de hoofdstad van de Kievse Rijk.
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zou ik met een echtscheiding van een gewelddadige echtgenoot vergelijken. De vrouw vraagt de echtscheiding aan en gaat eindelijk verder met haar leven, maar de man kan het niet zomaar aanvaarden. Jaren later blijft hij haar stalken, beledigen, ‘niemand heeft zo een domme vrouw als gij nodig’ roepen enzovoort.
Een andere kwestie is dat Rusland zijn keizerlijke verleden verheerlijkt. Mensen hebben een ideaalbeeld en willen dit niet loslaten. Ze willen terug in een imperium wonen, maar vergeten dat een imperium altijd gekoppeld is met agressie en dat na de opkomst van wereldrijken onvermijdelijk hun ondergang komt.”

Lees meer...