Nationale

Wandeldag

 

Op zondag 15 maart is er een nieuwe editie van de nationale wandeldag, ditmaal in het Limburgse Koersel (Beringen).

meer

netwerk

Op stap

 

We waren met kwb te gast bij alle partners en geassocieerde partners van Beweging.net.

meer


nu in de kijker

75 jaar kwb

Een verhaal uit de oude doos.

meer

75 jaar kwb

Sleutelhanger/flesopener

een superhandig kwb-gadget

meer

Nieuw in de webshop

MO*magazine

Boeiende info over onze wereld

meer

Boeiende info over onze wereld

Kwb 1000 - eindrapport

Het eindrapport van 'kwb 1000'

meer

Download het eindrapport

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Center Parcs

Jouw ledenvoordeel: 35% korting

meer

Ledenvoordeel: 35% korting

Saamhorigheid

Voorwoord Raak oktober 2018

 Deze zomer viel mijn oog op een mooi verhaal, dat ik graag met jullie deel. Het is het verhaal van George Monbiot (een Britse bioloog en publicist). Zijn verhaal is dat van de goede mens die bedorven is. Een beetje uitleg is hier op zijn plaats. Mensen hebben het vermogen tot vriendelijkheid en zorgzaamheid. Maar een kwaadaardige ideologie, het neoliberalisme, heeft ons wijsgemaakt dat we met elkaar moeten concurreren en elkaar moeten wantrouwen. Een gemeenschappelijk doel ontbreekt. Maar als we als die gemeenschap nieuw leven inblazen, kunnen we onze ware aard herontdekken. Er kan een nieuw gevoel van saamhorigheid ontstaan, met een nieuwe economie, die mens en planeet met respect behandelt. We kunnen ons geluk herwinnen, ons vertrouwen in onze eigen kracht, onze trots, onze plaats in de wereld. We zullen weer deel uitmaken van de samenleving en meester zijn over ons eigen lot.

 

Wie dit verhaal van Monbiot wil accepteren, moet in de ‘betere’ mens geloven. De mens is altruïstisch en empathisch, maar we laten ons het omgekeerde wijsmaken. We zijn beter dan we denken. Wel, ik geloof heel graag in zulke mensen.

Graag zoem ik even dieper in op de term saamhorigheid. Dit is het gevoel dat je bij elkaar hoort. Iedereen heeft nood aan saamhorigheid. Al van in onze kindertijd hebben we hier een sterke behoefte aan. We willen deel uitmaken van een gezin en een samenleving en daarbinnen willen we een plek die ons toebehoort, waar we op ons gemak kunnen voelen. Synoniemen van saamhorigheid zijn: eendrachtigheid, verbondenheid en eensgezindheid. Laat dit laatste nu ook de baseline van kwb zijn. Als kwb willen we gemeenschap vormen. Wij doen dit via laagdrempelige activiteiten of kleine acties. Zo brengen wij gewone mensen – arm én rijk, jong én oud, man én vrouw, dichtbij en veraf – samen. Ons motto: Beter leven doen we best samen. Onderzoek wijst ook uit dat bij mensen die hetzelfde doel nastreven de onderlinge verschillen vervagen. Wat hen bindt wordt belangrijker dan wat hen van elkaar onderscheidt. Zo geven we elke dag opnieuw vorm aan de samenleving. Met kwb gaan we samen voor een bruisende buurt en een samenleving waar het aangenaam leven is voor iedereen. Zo werken wij aan samenhorigheid, aan een betere, duurzamere wereld.

Lees meer...