How-to?

Promokrant

 
 Via een eigen promotiekrant kan je buiten je eigen publiek nog extra mensen aantrekken die interesse hebben in je activiteiten. Grijp de kans en maak hier NU snel gebruik van!

meer.

Lieve Blancquaert

getuigt

 

Rana Plaza:
gestikt onder puin

Ontmoetingen en over de huidige situatie
van de kledingarbeiders

meer.

 

 


15% korting op

de Leesbox!

meer

15% korting op de Leesbox!

Offer: 5% discount

Een unieke Belvilla

meer

Ledenvoordeel - Belvilla

inzicht en  duiding

Mondiaal nieuws

meer

Ledenvoordeel MO*

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

De zondvloed van het nettowerk

Geschreven door Sandra Rosvelds - 25 oktober 2017

6000 euro per jaar netto zonder daarop belastingen of sociale lasten te betalen. Daar kwam de regering deze zomer mee op de proppen. Brutoloon wordt zo nettoloon om nog maar eens een achterpoortje te vinden op de hoge belastingsdruk in ons land. Daarnaast lijkt het de mirakeloplossing voor het vele zwart en grijswerk in onder andere de sportsector en bij uitbreiding ook in het verenigingswerk en de non-profit.

Sympathiek allemaal, nu een hele resem activiteiten van bijklussen, de training geven in de sportclub over gidsen tot bijles geven en babysitten uit de grijze zone wordt gehaald en gelegaliseerd. De regering bedoelt het goed, zegt ze. En het zal wel zijn dat heel wat clubs of vereniging een zucht van verlichting slaan, nu ze niet meer ‘in het zwart’ of ‘onder tafel’ moeten betalen. Ook particulieren kunnen beste tevreden zijn dat zij nu 6000 euro kunnen bijverdienen door bij andere particulieren klusjes te doen.

Dat is natuurlijk heel fijn, iedere maand 500 euro netto op je rekening krijgen. Op korte termijn dan. Maar we vrezen dat het al snel een aantal dynamieken op gang kan brengen met eerder ongewenste effecten tot gevolg.

Werkenden zouden wel eens hun rekening kunnen maken en zich inschakelen in dat nieuwe stelsel ‘verenigingswerk’. Werknemers, ambtenaren en zelfstandigen die 4/5de werken, maar ook gepensioneerden kunnen van deze nieuwe regeling genieten. Op korte termijn omschakelen naar zo’n 4/5de en nog 500 euro onbelast bijverdienen. Zalig toch? Maar beseffen mensen dat ze daardoor geen pensioenrechten opbouwen op dat deel en ze het veel later dan met een kleiner pensioentje zullen moeten stellen? Ook zelfstandigen in bijberoep zullen snel hun rekening maken en bekijken of ze niet meer inkomen overhouden door om te schakelen naar activiteiten in dit nieuwe systeem. In dat geval zijn het vooral de overheid en de sociale zekerheid die de rekening betalen.

Lees meer...