Deel je geluk

Share‑a‑box

 
Een spelavond organiseren, een moestuin aanleggen of zelf speelgoed maken? Met Share-a-box krijg je eindeloze inspiratie, ontdek je nieuwe dingen en deel je geluksmomenten met anderen.

meer.

In de webshop

Nieuwe vlaggen!

 

Is jullie oude kwb-vlag aan vernieuwing toe? Of wil je kwb ook op een mooie manier in de kijker plaatsen met een gloednieuwe banner? Kijk dan snel op de webshop!

meer.

 


nu in de kijker

De museumpas

met 1 pas bezoek je 165 musea

meer

Korting op een museumpas!

Online editor

Kom naar een vorming online editor!

meer

Vorming online editor!

kwb1000-verhaal

Dit verhaal toont hoe kwb lijm is in de buurt.

meer

kwb1000-verhaal

Kwb 1000 - eindrapport

Het eindrapport van 'kwb 1000'

meer

Download het eindrapport

Inspiratie nodig?

Kwb-activiteiten van kwb-groepen voor jou!

meer

Knappe kwb-activiteiten

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Saamhorigheid

Voorwoord Raak oktober 2018

 Deze zomer viel mijn oog op een mooi verhaal, dat ik graag met jullie deel. Het is het verhaal van George Monbiot (een Britse bioloog en publicist). Zijn verhaal is dat van de goede mens die bedorven is. Een beetje uitleg is hier op zijn plaats. Mensen hebben het vermogen tot vriendelijkheid en zorgzaamheid. Maar een kwaadaardige ideologie, het neoliberalisme, heeft ons wijsgemaakt dat we met elkaar moeten concurreren en elkaar moeten wantrouwen. Een gemeenschappelijk doel ontbreekt. Maar als we als die gemeenschap nieuw leven inblazen, kunnen we onze ware aard herontdekken. Er kan een nieuw gevoel van saamhorigheid ontstaan, met een nieuwe economie, die mens en planeet met respect behandelt. We kunnen ons geluk herwinnen, ons vertrouwen in onze eigen kracht, onze trots, onze plaats in de wereld. We zullen weer deel uitmaken van de samenleving en meester zijn over ons eigen lot.

 

Wie dit verhaal van Monbiot wil accepteren, moet in de ‘betere’ mens geloven. De mens is altruïstisch en empathisch, maar we laten ons het omgekeerde wijsmaken. We zijn beter dan we denken. Wel, ik geloof heel graag in zulke mensen.

Graag zoem ik even dieper in op de term saamhorigheid. Dit is het gevoel dat je bij elkaar hoort. Iedereen heeft nood aan saamhorigheid. Al van in onze kindertijd hebben we hier een sterke behoefte aan. We willen deel uitmaken van een gezin en een samenleving en daarbinnen willen we een plek die ons toebehoort, waar we op ons gemak kunnen voelen. Synoniemen van saamhorigheid zijn: eendrachtigheid, verbondenheid en eensgezindheid. Laat dit laatste nu ook de baseline van kwb zijn. Als kwb willen we gemeenschap vormen. Wij doen dit via laagdrempelige activiteiten of kleine acties. Zo brengen wij gewone mensen – arm én rijk, jong én oud, man én vrouw, dichtbij en veraf – samen. Ons motto: Beter leven doen we best samen. Onderzoek wijst ook uit dat bij mensen die hetzelfde doel nastreven de onderlinge verschillen vervagen. Wat hen bindt wordt belangrijker dan wat hen van elkaar onderscheidt. Zo geven we elke dag opnieuw vorm aan de samenleving. Met kwb gaan we samen voor een bruisende buurt en een samenleving waar het aangenaam leven is voor iedereen. Zo werken wij aan samenhorigheid, aan een betere, duurzamere wereld.

Lees meer...

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok