Driekoningentocht

Ontdek de Matongewijk

 

De Matongewijk in Elsene staat bekend als Congolese wijk. Tijdens de Driekoningentocht tonen gidsen je alle facetten van deze buurt, in een wandeling van ontmoeting en dialoog, die je een andere kijk geeft op de wijk.

Lees meer

Nog tien dagen

De laatste luistertochten

 

Onze winterse verhalenwandelingen lopen stilaan op hun laatste been. Deed je nog niet mee? Grijp dan snel je kans, want je kan nog steeds op meer dan vijftien plaatsen onze verhalen komen beluisteren en beleven!

Lees meer

kwb maken

Vier gratis activiteiten!

 

Kwb maken, ook nu kan het nog. Daarom werkten we voor jullie 4 100% coronaveilige én 100% gratis activiteiten uit. Een griezeltocht, online sintbezoek, digitale kooklessen of online workshop: wat kiezen jullie?

meer


nu in de kijker

Hulp tijdens corona

kwb steunt je

meer

Hulp tijdens corona

Afgelaste wandelingen

Welke wandelingen zijn afgelast door corona?

meer

Afgelaste wandelingen

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Het kwb-vaccin

2021 zal niet bekend worden als topjaar, dat vertelde ook de wijnboer toen ik ging wandelen tussen de wijngaarden op de kwb-wandeldag van kwb Houwaart.
Het was wat mij betreft een ‘stretch’-jaar. We moesten ons in allerlei bochten wringen om nog kwb-activiteiten te organiseren, en we moesten veel harder werken voor minder resultaat. Ook dat was herkenbaar voor de wijnboer.
Toch wil ik vol hoop uitkijken naar wat komen zal. De voedingsbodem lijkt alvast vruchtbaarder dan ooit. Dan mag je op zijn minst hoopvol zijn. Al zijn er ook dingen die mij zorgen baren. De laatste weken merk ik op dat onze samenleving meer dan ooit verdeeld is. En iedereen moet een mening hebben of kamp kiezen. En deze keer gaat het niet over politieke standpunten of over links en rechts, het gaat over een prik of geen prik. Opiniestukken gaan maar over 1 ding - ai, ben ik nu zelf ook in die val getrapt?

Ik wil het graag anders bekijken, een beetje nuanceren, wat mildheid aan het debat toevoegen. Ik wil niet gratuit oordelen en veroordelen. Ik heb vanuit mijn verenigingsreflex de neiging om te luisteren naar mensen en hun verhalen. Sterker nog, ik wil een gesprek aan gaan met mensen, ook al hebben ze een andere mening dan ikzelf. En alhoewel we na een gesprek misschien nog steeds niet dezelfde mening hebben, begrijp ik dan toch meer de persoon die bij me zit.
Zo heeft elk persoon zijn uniek verhaal, en elk verhaal is waardevol. Zowel het verhaal van iemand die zich laat vaccineren als het verhaal van diegene die daar niet voor koos. Door een flinke afname van onze contacten krijgen we die unieke verhalen echter niet meer te horen. Er zijn veel minder gesprekken en we baseren ons oordeel op eenzijdige verhalen die we lezen. Soms zijn opiniestukken nog genuanceerd of gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, maar we lezen ook verhalen op sociale media die dat veel minder zijn. En als je iets leest, blijft het eenrichtingsverkeer. We praten er niet meer over, we absorberen alleen.
En dan komen we in een gevaarlijke situatie terecht. Het wordt vooral gevaarlijk als we hierdoor elkaar nog meer gaan veroordelen, we in twee kampen terechtkomen en leven in een wereld waarin die twee kampen elkaar gaan bestrijden. Mag ik het polarisering noemen?

Lees meer...