Klik hier om terug te gaan naar de startpagina


Info voor ouders en grootouders
Doe mee met de actie 'Ieder kind een sint'


Ook dit jaar willen we als kwb West-Vlaanderen met de actie 'Ieder kind een Sint' uitbreken in de provincie. Kwb draait met de actie de rollen voor 1 keertje om: we vragen de kinderen om ditmaal een stuk speelgoed mee te geven met de Sint. Want een blik op de armoedecijfers in ons land leert ons vlug dat niet elk kind de Sint op eenzelfde manier mag verwachten, ook al zijn ze nog zo braaf geweest. Het is eens iets anders: de Sint die krijgt (en herverdeelt).

In verschillende kwb-afdelingen (zie lijst deelnemende afdelingen) zamelt kwb speelgoed in om het opnieuw te verdelen onder kinderen die het iets moeilijker hebben. Kwb doet dit zoveel mogelijk in samenspraak met een lokale armoedevereniging.

Praten over armoede

Maar ook naar iedere ouder of grootouder willen we deze actie uitdragen, zelfs al is er geen speelgoedinzameling in de eigen afdeling. Met 'Ieder kind een Sint' wil kwb (groot)ouders en kinderen bewust maken van het probleem. 'Zijn we in staat om met onze (klein)kinderen ook te praten over armoede en uitsluiting?' 'Waarmee kan jij andere kinderen gelukkig maken?' Aan de hand van een brief die de sint heeft geschreven, vraag je je (klein)kind hoe hij of zij het probleem van de sint zou aanpakken. Wat is hun oplossing? Komen ze zelf op het idee om een stuk speelgoed af te staan?

Met het 'Rad der Raadsels' kan je trouwens op een ludieke en eenvoudige manier met je (klein)kind verder filosoferen over begrippen als armoede, wat is veel/weinig… Het rad bestaat uit drie schijven van verschillende grootte. De onderwerpen sluiten aan op de brief van de Sint.

Deze nieuwe gespreksmethodiek en hoe het ‘Rad der Raadsels’ werkt, kan je hier downloaden (pdf-bestand).

Om het 'Rad der Raadsels' te maken, klik hier (pdf-bestand). Knip de 3 cirkels uit, bevestig ze in het midden aan elkaar en… draaien maar.

Welk speelgoed?

Voor de actie zoekt kwb duurzaam speelgoed: speelgoed dat leerzaam is en uitnodigt tot actief spelen. Veilig en verantwoord speelgoed dat kinderen boeit en laat uitproberen. Speelgoed dat de fantasie en de ontwikkeling van je kind stimuleert. Natuurlijk willen kwb speelgoed inzamelen dat nog in goede staat is. Geen ontbrekende stukken dus!

Wat willen we en wat liever niet? Enkele voorbeelden...


Deelnemende afdelingen

In West-Vlaanderen organiseren plaatselijke kwb-afdelingen deze actie en zijn er verschillende inzamelpunten voorzien. Kijk snel of er ook in jouw buurt een afdeling deel neemt. Staat er geen afdeling in je buurt bij en wil je toch meewerken? Stuur dan een mailtje naar hannes.delaere@kwb.be.


Meer lezen?

Wil je meer weten over de actie, armoede of spelen? Hieronder vind je een aantal teksten rond deze thema's.


 

 

 

© 2013 - kwb vzw, u. britsierslaan 5, 1030 brussel - info@kwb.be - 02/246.52.52