×

Definitie van 'professioneel'

Professioneel: natuurlijke of rechtspersonen die in het kader van hun activiteiten deelnemen aan het economische leven op een duurzame wijze: ze handelen in pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten, in het kader van hun handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsbezigheid.

Als je afdeling twee of drie keer per jaar een economische activiteit organiseert (reizen, cursussen, verkoop...) gaat het niet om 'professioneel' (we organiseren immers geen economische activiteit op duurzame wijze en hebben niet als hoofddoel 'winst maken').

Je kan dit inschatten met de vraag of je reis als concurrerend ervaren kan worden, wat bij kwb-afdelingen over het algemeen niet het geval is als het enkel voor de leden is.

×

Definitie van 'gekoppeld reisarrangement'

Een gekoppeld reisarrangement bestaat uit twee of meer reisdiensten die gekoppeld worden.

Voorbeeld: Je afdeling biedt een hotel aan waar de leden kunnen overnachten. Na de boeking van het hotel kan een deelnemer een plaats boeken bij een plaatselijke busmaatschappij die het vervoer organiseert of kan men bij het hotel of bij de lokale toeristische dienst nog bepaalde uitstappen boeken. Je biedt je reis dus niet als 1 pakket aan, maar de diensten worden als het ware wel aan mekaar gekoppeld.

×

Definitie van 'enkele reisdienst'

Een enkele reisdienst is één dienst zoals passagiersvervoer, accomodatie of een andere toeristische dienst (toegangskaarten voor concerten, rondleidingen, fietsverhuur...).

Voorbeeld: je huurt een bus, je koopt een groepsticket voor een museum of pretpark voor de leden...

×

Definitie van 'pakketreis'

Een pakketreis houdt in dat twee of meer verschillende reisdiensten voor één reis of vakantie gecombineerd worden en rechtstreeks of onrechtstreeks samen aangeboden worden.

Voorbeeld: je afdeling biedt zowel het vervoer als het hotel als/en/of eventuele activiteiten in 1 formule aan. M.a.w. je biedt een soort van “all-in” formule aan waar je leden op intekenen.

×

Opgelet in Brussel

In Brussel mag je geen verblijven of pakketreizen verkopen en/of organiseren zonder toelating (vergunning) afgeleverd door:

Gewestelijke Overheidsdienst Brussel
Brussel Economie en Werkgelegenheid
Kruidtuinlaan 20 - 1035 Brussel
Tel. 02 800 33 31
Contact: contactformulier website
Website: http://werk-economie-emploi.brussels/nl_BE/reisagentschappen
×

Wat is 'incidenteel'?

Reizen is niet je kernactiviteit: je gaat bijvoorbeeld 1 keer per jaar op reis en organiseert voor de rest geen reizen in je programma.

×

Wat is 'beperkte doelgroep'?

Je stelt je reis niet open voor iedereen maar enkel voor je leden en eventueel kandidaat-leden.

×

Wat is 'zonder winstoogmerk'?

Je wilt geen winst maken met de organisatie van je reis.

Op reis met je afdeling

Met kwb op uitstap of op reis?

Sinds 1 juli 2018 is de wet op de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten van kracht. Deze reiswetgeving beschermt consumenten die een reis boeken beter. De wet legt vooral verplichtingen op aan ‘professionelen’ die pakketreizen of gekoppelde reisarrangementen organiseren of doorverkopen.

Kunnen we als afdeling nog een uitstap of reis organiseren?

Gelukkig wel. De meeste uitstappen en reizen van kwb-afdelingen vormen geen probleem. Met de tool hieronder krijg je een duidelijke indicatie of jouw reis of uitstap onder de reiswetgeving valt.

Wil je als afdeling een meerdaagse reis organiseren, vul dan zeker eerst deze tool in om te bekijken of dit zonder overtredingen of gevaren kan. Denk bijvoorbeeld goed na bij de organisatie wat de (financiële) gevolgen zijn als de reis door een of andere reden niet kan doorgaan.

Benieuwd naar de volledige reiswetgeving? Je leest er alles over op de site van de FOD Economie.

Duur en overnachting

Je uitstap duurt minder dan 24 uur en omvat geen overnachting.