Ontdek Astene

Wegbeschrijving

Welkom op onze ontdekkingstocht doorheen Astene.


De wandeling is bijna 10 kilometer lang en passeert langs enkele leuke en interessante bezienswaardigheden van onze gemeente. Zo zijn er een aantal architecturale bijzonderheden uit het modernisme en kan je genieten van het mooie landschap langs de (oude) Leie. Er is ook de mogelijkheid om onderweg een gezellig terrasje te doen met een prachtig uitzicht.
 
Veel plezier.

Kwb Astene

1. St Amandus en St. Job kerk

In 1147 was er al sprake van een kerkgebouw is deze omgeving, dat op de Kapelleberg stond. Dit kerkje werd in 1836 gesloopt. Een nieuwe kerk werd hier gebouwd naar ontwerp van Achiel de Lancker in neoclassicistische stijl.

De kerk werd ernstig beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en hersteld in 1920 door architect J. Rooms. Ook tijdens de Tweede wereldoorlog werd de toren opgeblazen. Een nieuwe, lagere toren werd gebouwd in 1948-1954 door architect W. Rooms.

Tegen de buitenmuren van de kerk vindt men een ommegang ter ere van Sint-Job, met zes kapelletjes waarin zich schilderijtjes bevinden.

Ga van de Kerk richting spoorweg, maar sla de eerste straat Nieuwstraat in, tot huisnummer 35.
2. voormalig woonhuis Hugo Claus

Hugo Claus (1929 – 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij is een van de meest bekroonde auteurs uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.


Drie maanden na zijn geboorte verhuisde het gezin van Brugge naar Astene, het dorp waar moeder Germaine opgroeide. Jozef, zijn vader, begon er drukkerij 'De Lindekens'.

Ga verder op de linkerzijde tot aan nummer 24: Zaal Ter Leie.
3. PC Ter Leie

Het parochiaal centrum “Ter Leie” werd gebouwd op initiatief van de V.Z.W. “Parochiale Vereniging voor Cultuur, Sport en Ontspanning” te Astene. De opbouw zelf in de jaren 1970-1971 kwam tot stand door het gezamenlijk werk van de vertegenwoordigers van de parochiale organisaties. Het biedt ruimte voor vergaderingen van onze parochiale organisaties, zoals kwb Astene.

Ga verder op de linkerzijde tot aan nummer 60.
4. Vrije basisschool MOZAIEK Astene

Basisschool Mozaïek, voorheen was dit klooster en school Zusters Maricolen.

Ga verder over de spoorweg en sla de prinses Elisabeth fietslaan links in. Oversteek de Pontstraat en volg de fietslaan verder langs de woonuitbreiding van Astene.
5. Henriette Chaumant

Langs de spoorweglijn Gent-Kortrijk wordt een duurzame wijk gebouwd met 236 woningen en een vijftigtal appartementen. Een van de nieuwe straten krijgt de naam ‘Henriette Chaumatstraat’, vernoemd naar Henriette Chaumat die tijdens WO II de driejarige Raphaël, een Joods kind, hielp onderduiken.


Ze stelde het jongetje officieel voor als haar neefje Nikolas maar liet ook blijken dat het haar eigen buitenechtelijke kind was. Ze verbleef samen met Raphaël op een boerderij in Astene tot aan de bevrijding.

Aan het kruispunt ga links de spooroverweg over en volg de Beekstraat tot huisnummer 119.
6. Gapaerdhoeve

De 'Gapaerdhoeve' is een omgebouwde boerderij waar al sinds 1991 asielzoekers werden opgevangen. Het was één van de eerste opvangcentra van ons land. Na 25 jaar ging eind 2014 het opvangcentrum definitief dicht.

Ga verder tot aan het einde van de Beekstraat bij nummer 136: Polikliniek Dr. Martens.
7. Polikliniek Dr. Martens

De Polikliniek voor Inwendige Ziekten, ook Polikliniek Dr. Martens, is een voormalige privé-kliniek ontworpen in 1932 door de Belgische architect Henry Van de Velde, een der belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau die ook de boekentoren in Gent ontwierp.


De polikliniek werd in 1933-1934 opgetrokken in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Kenmerkend zijn het horizontale facet, de afgeronde hoeken, de in ijzeren vatting uitgewerkte grote ramen en het platte dak.

Steek de Steenweg Emiel Clauslaan over en u bevindt zich aan Villa Landing.
8. Villa Landing

Villa Landing is de voormalige woning van Dr. Martens die aan de overkant de Polikliniek liet bouwen. Het huis werd eveneens ontworpen door Henry Van de Velde en heeft dus dezelfde kenmerken als de Polikliniek. Deze twee parels van de modernistische architectuur bepalen nog altijd het straatbeeld in Astene. Sinds 2002 kan je hier lekker tafelen in het restaurant Au Bain Marie.


Dr. Martens was een pionier in de dieetkunde en liet in 1939 zelfs de regering vallen. Meer hierover kan je lezen in onderstaande link.

Volg links verder tot aan huisnummer 101, deze bevindt zich aan uw rechterzijde.
9. Villa Zonneschijn

Villa Zonneschijn dateert uit het begin van de 19e eeuw werd aangepast voor de befaamde kunstschilder Emile Claus, die er woonde en werkte. Op de Leie, zijn inspiratiebron bij uitstek, had hij langs de achterzijde van zijn atelier een uitstekend uitzicht. Claus is herbegraven in de tuin onder een marmeren beeldhouwwerk van de hand van George Minne.

Ga verder en ga rechts de Oudestraat in. Even verder volg schuinrechts de Dr Adriaan Martenslaan. Voor het speelterrein sla linksaf, hierbij volg je verder de Dr Adriaan Martenslaan tot aan het kruispunt. Aan het kruispunt ga rechts de Hellestraat in, verder de Hellestraat volgen tot aan het sashuis deze bevindt zich aan je linkerzijde, nummer 20-22.
10. Het oud Sashuis

Dit historisch pand herbergt een leuke verzameling van allerhande scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten uit de tijd van de binnenvaart op de Leie. Deze verzameling is vrij toegankelijk en is vrij uniek.


Een ideale plaats om even te genieten van het huisbier ‘Schobiak’ op het terras.


Wist je, dat de schrijver Hugo Claus (Het Verdriet van België) een deel van zijn jonge jeugd doorbracht aan het Sas van Astene, want zijn opa was er sasmeester. Het oud sashuis is tevens de geboorteplaats van zijn moeder.

Voor u bevindt zich de ophaalbrug en het sluizencomplex. Ga over de brug.
11. Astene sas - sluisencomplex

Het sas dateert van 1861, toen men een doorsteek van honderd meter groef om zowat 5 km in bochten van de Leie uit te sparen. Aan het sas zelf bevinden zich ook twee sasmeestershuizen, daterend uit de jaren 1860. Aan de kade liggen vaak twee historische vaartuigen met rechtstaande mast.


De ophaalbrug over het sas, daterend van na WO I, wordt nog steeds met de hand bediend door de sasmeester, die tevens de uitbater van het café is.

Ga naar links en even verder de weg rechts aanhouden tot aan Vosselare put.
12. Vosselare put

Vosselare Put is een 4.7 km lange oude Leiearm die ontstond rond 1861 toen de Leie over een afstand van 500m gekanaliseerd werd en Astene sas werd gebouwd.


Iedereen kan komen zwemmen en ontspannen in dit uniek stukje natuur in Astene. Op snikhete dagen komen jong en oud er verkoeling zoeken in het erkende zwemwater. In de winter kan men er ijsberen en bij stevige vrieskou verandert deze waterplas in een immense ijspiste.

Ga door en steek met de Bathio de oude Leie over.
13. Bathio veer

Het veer Bathio is een zelfbedieningsveer dat 15 jaar geleden in 2001 in gebruik werd genomen. De naam verwijst naar de oude schrijfwijze van Bachte in het jaar 820 na Christus (we bevinden ons hier even op het grondgebied van Bachte). Er is in Bachte altijd een veerdienst geweest. Tijdens de godsdienstoorlogen in de zestiende en zeventiende eeuw stonden zelfs soldaten in voor de bewaking van de overzet.

Ga links over het grasveld. Links in de hoek ligt een pad, volg deze tot op het einde. Op het einde sla je links af in de richting van de ophaalbrug. Ga rechtdoor voorbij de ophaalbrug tot aan River Range, deze bevindt zich aan je linkerzijde.
14. River Ranch

De River Ranch is een chalet van architect De Nil, gebouwd als café-restaurant Oude Leie in 1933-1934, in de stijl van de ‘Nieuwe Zakelijkheid’ (net zoals de gebouwen van Henri Van de Velde die we op de wandeling al tegenkwamen). Kenmerkend voor de stijl zijn de opvallende ‘ladderramen’ en de halfcirkelvormige uitbouw met terras en erker.


De River Ranch is een pensiongelegenheid voor eigenaarspaarden. De manege heeft een lange traditie in de klassieke dressuur maar u kunt ook lessen nemen in alle disciplines.

Keer terug naar de ophaalbrug, ga deze over en volg de Hellestraat. Houdt ter hoogte van de Veerboot de weg links aan (Pontstraat). Op het eerstvolgende kruispunt sla je rechts de Achterstraat in. In het eerste deel van de Achterstraat bevindt zich een bunker aan je linkerzijde.
15. Bunker Achterstraat

Deze bunker maakt deel uit van het Bruggenhoofd Gent, een verdedigingsgordel ten zuiden van de stad Gent die in de jaren ’30 werd gebouwd. Het Bruggenhoofd Gent bestond uit een bunkerlinie van 228 betonnen bunkers. Deze bunkers werden gebouwd toen in België nieuwe oorlogsdreiging voelbaar werd. Dit bruggenhoofd is beter bekend onder zijn Franse benaming Tête de Pont de Gand of T.P.G. De bouw van de bunkerlijn vond plaats vanaf 1935 en was grotendeels op enkele uitzonderingen afgewerkt in 1936. Twintig gemeentes kregen een aantal bunkers op hun grondgebied. Twee grote weerstandsnesten - gelegen op de Betsberg en de Muntekouter - kregen drie steunpunten: Semmerzake, Eke en Astene.

Volg verder de Achterstraat en sla de eerstvolgende straat links in. Aan de verkeerslichten steek je het kruispunt over en stap je in de richting van de Kerk. Zo kom je terug aan de startplaats.


Hopelijk vond je het een leuke en vooral interessante wandeling!


Wil je weten welke activiteiten we nog plannen? Neem zeker een kijkje op onze website of op onze Facebookpagina of mail voor meer info.
 
Groetjes,


KWB Astene.

Meer weten over kwb

Zin in meer kwb-nieuws en aanbiedingen? Vul je mailadres in!

Door je gegevens door te sturen, ga je akkoord met de privacyverklaring van kwb.