De lange weg naar een betere toekomst

Op de zondag na Driekoningen vond traditiegetrouw de Driekoningentocht plaats in Brussel, dit keer onder de titel ‘De lange weg naar een betere toekomst’. Drie weken eerder stond hetzelfde thema centraal in de allereerste editie van de Kersttocht.

Op zaterdag 17 december zakten meer dan honderd mensen af naar De Loodsen in Antwerpen. Na ontvangst met koffie en lekkers startte een tocht door de universiteitswijk, langs hoopvolle initiatieven van vroeger en nu.

“De Kersttocht was een mooie en boeiende kijk op een deel van Antwerpen dat niet in de toeristische rondleidingen te vinden is”, klinkt het bij Irène van kwb Mol Centrum. “Met een prima gids kwamen we langs verschillende organisaties en de toelichting hierbij waren zeker een meerwaarde.” De tocht werd afgerond in het Onthaal van St Antonius, dat onder meer een voedselbedeling en geefwinkel voor kleding omvat. “Het verhaal van de vrijwilligers, en wat er allemaal komt bij kijken om wekelijks de broodnodige steun te geven, hebben mij zeker verrast. De ontvangst na de tocht, met het lekkere eten en het gezellig samenzijn waren zeker een kwb-waardig einde. De afwezigen hadden zeker ongelijk.”

Ook kwb Hingene was met 24 deelnemers goed vertegenwoordigd. “Wat ons als eerste raakte was het jongerenhulpcentrum aan de Olijfberg, hoedje af voor de mensen en hun inzet”, zegt Pieter. “Wat ons het meest bijbleef op onze tocht was het onverwachte bezoek aan de kerk van het kapucijnenklooster Sint-Franciscus. Een prachtige plaats van stilte met een onverwacht toemaatje: de repetitie van  het kerstconcert met zangkoor, zalig. Ook een dikke pluim aan alle medewerkers van De Loodsen, zeker voor herhaling vatbaar.”

“De tocht is ons op alle gebieden ten zeerste bevallen”, vertelt ook Marc van kwb Boechout. “Zo was er onze gids Dorine die met veel enthousiasme en ervaring ons wetenswaardigheden bijbracht waarvan we niets afwisten. Het bezoek aan gebouwen waar we het bestaan niet van kenden en de sociale aspecten die deze omgeving kenmerken, zijn voor ons zeer leerrijk geweest. Het bezoek aan de Sint-Jacobskapel was een openbaring, maar ook de Pagaddertoren heeft indruk gemaakt.”

Op 8 januari was het dan de buurt aan de Driekoningentocht. Vanuit het noordstation gingen zo’n 350 mensen op pad voor een tocht door Brussel Noord en Maritiem Molenbeek, die langs heel wat uiteenlopende projecten liep. De thema’s in de tocht – migratie, dakloosheid maar ook solidariteit en ontmoeting – zorgden al tijdens de wandeling zelf voor heel wat gespreksstof.

“Hoewel ik in Neder-over-Heembeek woon en in Brussel werk en heel wat plekken op de tocht dus ken van ziens, is het heel interessant om er meer over te weten te komen. Bovendien kan je zo ook eens ergens binnengaan waar je anders misschien niet kan komen”, zegt Nadine.

Edwin van kwb Oostende Vuurtoren kwam van wat verder afgezakt, maar zijn enthousiasme was er niet minder om. “Het was een hele mooie wandeling. Ik ben geïnteresseerd in Molenbeek, maar het was een stap voor mij om het een keer te bezoeken. Wat ik gezien heb is dat er toch veel gedaan wordt in Brussel waarover wij niks weten. En over dingen als de volkstuintjes en Tour & Taxis lees je wel in de krant, maar het is toch anders om het eens in het echt te zien.”

“Wij leerden Tochten van Hoop kennen via de wandelingen in de Marollen”, vertelt André (kwb Vlezenbeek). “We hebben Brussel op een heel andere manier leren kennen. Het heeft veel meer te bieden dan de Vlaming weet.” Zijn partner Greet vult aan: “Je kent Welzijnszorg wel, maar hier worden hun thema’s veel concreter. De komende week ga ik het in stukjes bespreken en verwerken, want we hebben veel gehoord. Het moet nog wat landen.”

Na de tochten kregen de deelnemers een korte bevraging voorgeschoteld, die peilde naar hoe zij kijken naar verschillende thema’s, en op welke vlakken er volgens hen al dan niet verschil is tussen Vlaanderen en Brussel. Op zondag 26 februari worden tijdens een etentje de resultaten voorgesteld en besproken. Alle info op www.kwb.be/dialoog.

Steven“Een mooie en boeiende kijk op een minder bekend stadsdeel”