Urban Mining in kwb

gsm actie

 

De komende maanden staat 'urban mining' centraal in kwb. Kwb-groepen zamelen overal in Vlaanderen en Brussel oude en afgedankte gsm's en gsm-kabels in. Naast deze inzamelactie, nodigen we je ook graag uit naar één van de info-avonden over urban mining in oktober.

meer.

Is €137

teveel gevraagd?

 

Kledingarbeid(st)ers in Cambodja verdienen 77 euro per maand. Te weinig om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Roep C&A, H&M en Levi’s mee op om een leefbaar loon te betalen aan de Cambodjaanse kledingarbeiders

Doe je mee via Facebook en Twitter?

meer.

 


nu in de kijker

Lampiris

Kwb-korting Lampiris

meer

Kwb-korting Lampiris

Materiaal lenen

Uitleenmateriaal van kwb

meer

Uitleenmateriaal

Programma

Maak kennis met het programma

meer

Nieuw programma

Een alternatieve septemberverklaring


Een welvarend land, met welzijn en geluk voor iedereen. Dat is waar regeringen en minister-presidenten voor gaan. In elke speech, bij elke legislatuur. Dat is waarom we ze hebben verkozen. Dat is waarop we ze te allen tijde kunnen aanspreken. {facebookpopup}

Vlaanderen is ongerust

In menige huiskamer en op vele werkvloeren groeit de ongerustheid, nu allerlei besparingsballons uitlekken. Besparen op onderwijs, wat betekent dat voor mij als leerkracht of student? Besparen op verenigingen, wat betekent dat voor onze sportclub of jeugdbeweging? Besparen op kinderopvang, water en woonbonus, wat betekent dat voor ons gezin? Besparen op zorg en rusthuizen, wat betekent dat voor de oude dag?

De ongerustheid groeit omdat elk doorsnee gezin in de hoek lijkt te staan waar de klappen vallen. Een gezin met twee kleine kinderen en concrete plannen om te verbouwen zal wellicht per maand al snel een paar honderd euro extra moeten neertellen. Zelfs de minister van Welzijn verklaarde “nachten wakker te liggen” van wat we een doorsnee-gezin vragen. De geluiden uit de federale regeringsvorming klinken niet veel beter.

Wij, mensen en verenigingen van mensen, willen vandaag spreken, met één stem. Wij willen niet dat de een voor zichzelf uit de brand sleept wat de ander dan extra moet ophoesten. Wij geloven in een samenleving die alle mensen versterkt, en niet alleen de sterksten. Noem het onze eigen Septemberverklaring.

Iedereen de broeksriem aan, behalve…

We zijn bezorgd. Meer zelfs, er is reden om behoorlijk boos te zijn. Vlaanderen lijkt wel te willen besparen om te besparen. En dat in alle flappen van onze portemonnee. In alle geledingen van onze samenleving. Meer inschrijvingsgeld voor de muziekschool of de sportclub? Onvermijdelijk. Duurdere jeugdwerking en kampmateriaal? Niets aan te doen. Duurder onderwijs en duurdere bibliotheken? Er is geen alternatief. Duurder openbaar vervoer? Onafwendbaar. Duurdere zorgpremie en rusthuizen? Het volk had maar niet zo grijs moeten worden. Want ja, ‘iedereen moet z’n steentje bijdragen’.

Iedereen? Niet zo snel. Sommigen, de grote ondernemingen en de grote vermogens, worden net bevoordeeld. Voor ondernemers zijn er in Vlaanderen maar liefst 150 soorten subsidie. En kijk eens wat een verschil tussen de 33% vennootschapsbelasting en de reële aanslagvoet van 4 à 6% bij de grootste ondernemingen. Daar kan een doorsnee gezin, een kleine zelfstandige of kmo alleen maar van dromen. Er is dus wel degelijk een alternatief.

Lees meer...