Provincie West-Vlaanderen

Nieuws

 

KWB REKKEM NAM DEEL AAN “ZEEPKISTENRACE”…

Tijdens de vakantieperiode hield TWEK Lauwe een “zeepkistenrace”.

Met kwb Rekkem namen we deel aan deze race. Piloot van dienst was Francis Wermersche. Kwb eindigde op de 12°plaats op 17 deelnemers. Wij hielden het bij de slogan “deelnemen is belangrijker dan winnen” en “we zijn weer eens in beeld” geweest!

Delen

 

Kort nieuws

 • Op 16 november vindt de provinciale startavond van beweging.net plaats: een bewegingsmarkt met ideeën van eigen kweek en met het accent op hoe lokaal samenwerken en wegen op de samenleving. Het Bewegingsfestival is doorlopend open van 18.30 tot 21uur in OC De Schouw - Statiestraat 113 – Lichtervelde. Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.
 • Ga aan de slag met Halloween – Bezorg de kinderen een happy Halloween! Het is al een tijdje en zal waarschijnlijk nog enige jaren een hype zijn: Halloween. De kinderen gaan op pad, snijden een pompoen uit, maken halloweenversieringen… We kunnen als kwb voor deze beleving zorgen! Heb je vragen over hoe je deze activiteit kan vormgeven kan je terecht op de kwb website of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 • De folder voorjaarsvakanties Spanje 2018 is uit en de wandel-, fiets- en cultuurreizen zijn boekbaar. Doorbladeren van de folder kan op de site van Govaka&Pasar. We organiseren n.a.v. die reizen ook infodagen met gekende sportartsen en diëtisten in Oudenaarde (21/10), Lokeren (26/10) en Tessenderlo (06/11). Toegang is gratis, inschrijven verplicht (via www.govaka.be). 

Delen

 

Kwb in beeld

We zijn na een hopelijk deugddoende vakantie opnieuw in actie geschoten. Sommigen afdelingen waren zelfs tijdens deze vakantiemaanden actief. We zijn op zoek naar mooie beelden en verhalen van de activiteiten die zijn gepasseerd en die nog moeten komen. Gelieve een kort verslagje door te sturen samen met enkele foto’s naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De foto’s met een kort verslag worden zeker opgenomen op de provinciale website, de Facebook en de kans bestaat dat deze verschijnen in één van de volgende Raaknummers. Indien het over een aanzienlijk aantal foto’s gaat mag dit altijd via Wetransfer worden doorgestuurd!

Delen

 

Ieder kind een Sint

Organiseren jullie met je afdeling terug een inzamelactie voor de Sint? Bezorg ons jullie gegevens voor 10 oktober en we verzamelen deze op een provinciale flyer om te verspreiden. Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0494 20 61 16.

Delen

 

Een weekend vol animatie, culinair genot en veel ambiance!

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde kwb Eemelgem hun kampeerweekend van 18-19-20 augustus Het jaarlijkse campingterrein is in de Izegemse  Reperstraat achter  kleuterschool “De Knuffel”.

De weerkaarten lagen slecht, maar toen we officieel openden, regende het niet meer.

We startten op vrijdagavond met een openingsreceptie voor een 60tal campeerders en nog eens evenveel mensen van de “buurderij”. Dit is een initiatief waarbij plaatselijke landbouwers hun produkten rechtstreeks verkopen aan consumenten.  Daarna lekkere spaghetti a volonté.

Op zaterdagmorgen zorgde KWB voor een gesmaakt ontbijtbuffet gevolgd door een mooie gegidste stadswandeling of voor een schuttersinitiatie bij de bossseniersgilde van St Barbara.

Na de middag kon de jeugd gaan kano-en op het kanaal …de meer waterschuwe mensen kozen voor een pittige fiets-sneukeltocht.  Intussen draaide op het kampeerterrein een feestvarken op een spit.  Helaas …het zwijntje was te zwaar of het spitje was te licht (wie zal het zeggen) want het spitje stopte met draaien. Ons hart stond even stil maar gelukkig was er Dirk, die er voor zorgde dat het beestje versneden werd, zodat er s avonds 140 mensen een heerlijk gebarbecued zwijn aan het spit konden opsmullen.  Daarna zorgde DJ Bart voor een schitterende ambiance met muziek, karaoke en vrolijk gedans tot diep in de nacht. De Emelgemse chiromannen bemanden de bar en zagen dat het goed was op camping Knuffel

Ook op zondagmorgen was er al vroeg een ontbijtbuffet beschikbaar en vanaf 10 uur kwamen enkele plaatselijke ambachtslui een marktje opzetten. Emelgemse chocolade en artisanale Emelgemse bieren (echt waar) werden geproefd en heel goedgekeurd. Plaatselijke artiesten maakten met klei en kralen prachtige dingen. Een hobbyschilder schilderde voor ons prachtige landschappen tot … er een frietkraam en later een ijskar langskwam die een 100-tal hongerigen spijsde.

Omstreeks 16h00 werd de vlag gestreken. Onze kampeerders gingen tevreden naar huis en beloofden om volgend jaar zeker terug te komen.  Voor kwb Emelgem begon de grote opkuis ….

Delen

 

Samenwerken loont!

Onze jaarlijkse gezinsfietstocht op zaterdag 19 augustus was terug een groot succes. 

De formule met eten na de fietstocht die we jaarlijks toepassen werkt aanstekelijk in onze afdeling. En ook het zonnetje deed zijn duit in het zakje! We hadden veertig fietsers en dit is best een grote groep. Het belang van de samenwerking met de afdelingen van Heule en Kuurne wordt zeer gewaardeerd waardoor we leden van die afdelingen kunnen verwelkomen. 

Delen

 

Repaircafé strijkt neer in Rumbeke.

Op 27 augustus tussen 13u00 en 17u00 waren de mensen al voor de 5de keer welkom op het Roeselaars repaircafé. Net zoals de vorige keren kozen we voor een nieuwe locatie in groot Roeselare. Dit maal was het de beurt aan Rumbeke waar we een mooie locatie ter beschikking kregen van VZW Onze Kinderen, waarvoor dank!

Het werd opnieuw een zeer geslaagde editie dankzij onze logistieke medewerkers en vele herstellers. Zij zorgden er wederom voor dat de mensen tevreden naar huis gingen met herstelde elektro, genaaide kledij, herstelde fietsen…

Delen

 

Delen is het nieuwe hebben!

Zaterdag 26 augustus 10u, Lendelede is nog aan het ontwaken na het geweldige optreden van Laura Lynn. Terwijl de zon zich stilletjes begint te tonen tussen de wolken zijn we als kwb al druk in de weer om alles in gereedheid te brengen voor het eerste Lendeleedse geefcafé.

Tussen 10u30 en 12u30 brengen een 15-tal mensen heel wat kleren, tuingerief, borden, bestek, boeken… binnen en komen verschillende nieuwsgierigen eens piepen en ons feliciteren met de inrichting van het leuke initiatief. We merken dan ook dat het concept van een geefcafé nog zeer onbekend is maar heel wat potentieel heeft! Met de steun van de milieuraad en het project Samentuin overstegen we ook het rommelmarktgevoel en creëerden we een markt van geven, nemen en delen. 

Vanaf 13u kwamen de mensen mondjesmaat toestromen om te snuisteren en vertrokken heel wat mensen na een zoektocht tevreden naar huis met een aantal nieuwe spullen of enkele lekkers groenten uit de Samentuin. Om 16u naderde het einde en waren de spullen al heel wat geminderd en zat onze terras mooi gevuld. Dankzij Kringwinkel Midwest krijgen ook de overgebleven spullen een tweede leven! We konden ons dus geen betere afsluit wensen voor onze 1ste editie!

 

Delen

 

Kwb Sijsele waait uit aan zee

Een van de bijzonder succesvolle activiteiten uit het kwb-aanbod van de voorbije maanden, is ‘Kwb waait uit aan zee’. Onze reisdienst Govaka & Pasar werkte een verzorgde uitstap naar Oostende, de ‘Koningin der Badsteden’, uit. Een van de talloze kwb-groepen die het afgelopen jaar naar de kust afzakten, was kwb Sijsele.

De weergoden waren kwb Sijsele gunstig gezind, toen ze vorige maand naar Oostende trokken. De Koning Leopold II-wandeling viel in de smaak, mede door de interessante gids. Na de middag ging het richting Atlantikwall, voor een flashback richting Tweede Wereldoorlog met een audiogids.

Delen

 

Ledenwerving is en blijft belangrijk

In de vorige nieuwsbrief kon je lezen dat het kwb-lidgeld €30 wordt. En aangezien we de periode van de ledenbijdragevernieuwing naderen is het misschien geen slecht idee om eens stil te staan bij het werven van nieuwe leden en het behouden van bestaande leden en hoe we leden kunnen belonen voor hun lidmaatschap. Op een bestuur is het goed dit eens aan te snijden en dit zo concreet mogelijk maken door bijvoorbeeld een potentiële ledenlijst op te stellen, enkele data af te spreken voor huisbezoeken, een activiteit uit te kiezen waar we gaan werven…

Wil je hierrond wat informatie dan mag je gerust contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Streekbijeenkomsten

Naar jaarlijkse gewoonte gaan onze streekbijeenkomsten door in september – oktober. Omdat vele afdelingen door de wissel naar kalenderjaar nog bezig zijn met de programmatie is de streekbijeenkomst meer dan ooit het geschikte moment om de kopjes samen te steken en eventuele samenwerkingen op touw te zetten! Indien je de data nog niet had genoteerd kan je dit nu doen. 

 • 19 september: Roeselare – Tielt te Staden.
 • 21 september: Kortrijk te Rekkem.
 • 27 september: Westhoek te Vlamertinge.
 • 28 september: Oostende te Zandvoorde.
 • 10 oktober: Brugge te Zedelgem.
 • 12 oktober: Mandel – Gaver te Ingooigem. 

Delen

 

Bovenlokale bijeenkomsten

Net als velen onder jullie, leggen wij nu reeds onze data vast voor 2018. Vergeet volgende bijeenkomsten zeker niet in je agenda te noteren:

 • Provinciale meeting 01/03/2018
 • Nationale wandeldag in Vlezenbeek 18/03/2018
 • Meibedevaart 11/05/2018
 • Startavond Lichtervelde 25/05/2018

Delen

 

Personeelsnieuws

Marlies Vandenbussche, afdelingsondersteuner voor regio Zuid West-Vlaanderen, verlaat kwb en gaat na het verlof aan de slag als vormingsmedewerkster bij het BIVV. Marlies: “Ik heb graag bij kwb gewerkt en met veel plezier verschillende kwb afdelingen ondersteund in hun werking. Nu ben ik gemotiveerd om nieuwe horizonten te verkennen. Misschien ontmoeten we elkaar nog op een bovenlokale bijeenkomst, want ik blijf met veel enthousiasme vrijwilliger binnen kwb.”

Delen

 

Selfies voor een zomers kwb-gevoel

We zien dat er de komende maanden heel wat activiteiten gepland staan ondanks de vakantie. Zoals geweten, is kwb hip & trendy en dus mee met de nieuwe digitale media. We willen met zijn allen een Instagram zomergevoel creëren op onze provinciale website en Facebookpagina's. Dus hebben jullie de komende maand een programmatie, een fietstocht, kubb tornooi, verrassingsreis… Neem dan een selfie of gewone foto van de groep of deelnemers die een zomergevoel uitstraalt en stuur deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Programmeren moet je kwb Torhout niet leren!


We zijn weer toegekomen aan de maanden voor de vakantie, de maanden waar vele kwb groepen getrouw programmeren voor het komende werkjaar. Na de ommezwaai naar het kalenderjaar gaan vele groepen later programmeren. Kwb Torhout Centrum behoudt zijn programmatiemoment in juni om tot december 2018 activiteiten te boeken. Deze keuze is bewust gekozen in functie van de nieuwe samenwerking tussen de twee Torhoutse afdelingen.

Kwb Torhout kiest ervoor om een zaterdagmorgen te voorzien om zo nog wat meer tijd te kunnen voorzien voor een korte evaluatie en om stil te staan bij de keuze van de doelgroep en de juiste strategieën om deze doelgroep te bereiken. 

Delen

 

Samen voor een ideale kwb!

Vrijdag 19 mei was opnieuw een hoogtepunt voor alle bestuursleden, leden en sympathisanten van de kwb. Want het volledige programma voor 2018 werd voorgesteld adhv een kleine standenbeurs, een spetterende ideale kwb show en een aantal inhoudelijke werkwinkels.

Dit jaar was Ardooie onze uitvalsbasis wat voor onze kwbers blijkbaar geen probleem vormde want ook dit jaar zakten onze afdelingen en bestuursleden massaal af om geënthousiasmeerd en gemotiveerd te worden voor ons nieuw programma-aanbod zoals infoavond rond burn-out, jardin d’amour, infoavond rond water, straffe buurt…

Otto Jan Hannes en Marlisa Naert deden hun uiterste best om er de sfeer in te brengen met  wereldsolidariteit als centrale gast en in de daaropvolgende werkwinkels werden ook inhoudelijke thema’s niet geschuwd.

Het was dus een geslaagde avond waar hopelijk iedereen geïnspireerd huiswaarts ging om in de lokale afdeling verder te werken aan een ideale wereld!

Hieronder vind je foto's.

Delen

 

Programmatie

Nu de startavond achter de rug is, gaan we terug aan het plannen. Willen jullie graag ondersteuning bij het opmaken van jullie jaarprogramma of zijn jullie op zoek naar enkele frisse ideetjes? Geef de datum door aan jullie afdelingsondersteuner en wij zorgen hiervoor.  

Delen

 

Zet je afdeling in de kijker!

Heb je een leuke activiteit achter de rug en wil je dit delen met andere kwb-afdelingen? Stuur ons dan enkele foto’s en een verslagje door en wij laten dit verschijnen op de website van kwb West-Vlaanderen. Vergeet ook zelf niet af en toe een kijkje te nemen op deze website om inspiratie op te doen.

Stuur je foto’s en verslag door naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Betrek jullie leden bij de opmaak van jullie programma.

We zijn nog maar net bekomen van de nieuwjaar etentjes en doen ons best om alle nieuwjaarswensen te vervullen of we zijn hier al terug om jullie op het belang te wijzen van een goede programmatie! We leggen al vele jaren de nadruk op de meerwaarde van een open programmatie. Maar ook zonder een open programmatie kan je de leden en/of deelnemers inspraak geven en hun invloed laten uitoefenen op het komend programma van kwb!

Ga leden en deelnemers bevragen!

Het versturen van een enquête via een blaadje bij de Raak of de bevraging die in de raak zelf stond bleken onvoldoende effectief. Daarom willen we nogmaals beklemtonen dat het aanspreken van mensen op activiteiten en/of samenkomsten essentieel is!

De methodiek van de pop-up buurtcafé kan hierbij een perfect hulpmiddel zijn. Ga samen met het bestuur of jullie werkgroep op zoek naar een activiteit waar jullie veel nieuwe mensen bereiken en probeer deze op een actieve en leuke manier te bevragen naar mogelijk interesses. Zorg er voor dat je van deze mensen hun gegevens hebt om ze later nog te contacteren.

Ook de digitale media kan gebruikt worden voor het bevragen van leden. Een mailtje is makkelijk te versturen, maar soms iets te vrijblijvend. Afdelingen met een website kunnen een bevraging plaatsen en er eventueel een prijsvraag aan koppelen. Probeer hierin origineel en attractief te werk te gaan! Daarnaast hebben we ook facebook waar je een poll kan lanceren die makkelijk in te vullen is door toevallige passanten. Voor alle bevragingen geldt: hoe concreter de vraag, hoe meer kans op respons!

Indien je als afdeling resultaten boekt via deze bevraging is het ook belangrijk dat je er iets mee doet en de voorstellen effectief behandelt op een programmatiemoment. Je kan nog altijd beslissen enkele mensen uit te nodigen naar jullie programmatiemoment!

Indien je als bestuur beslist om enkele nieuwe mensen uit te nodigen op jullie programmatie geven we jullie nog een lijstje met tips mee in deze bijlage.

Succes en indien je hiervoor hulp nodig hebt of nog vragen hebt kan je altijd terecht bij jullie ondersteuner!

Delen

 

Nieuwe mensen

Een vereniging als kwb heeft voortdurend nieuwe mensen nodig. Als deelnemer, als lid, als medewerker (m/v). Zonder deze nieuwe mensen lopen we het gevaar te verstarren en onze werking te verengen tot een gesloten clubje vrolijke vrienden. We willen onze kwb-groep ook verbreden. Op de website (bij bestuursinfo) kan je kleine test downloaden om te kijken hoe jullie afdeling hier werk van maakt.

Delen