Provincie West-Vlaanderen

Nieuws

 

Bovenlokale bijeenkomsten

Net als velen onder jullie, leggen wij nu reeds onze data vast voor 2018. Vergeet volgende bijeenkomsten zeker niet in je agenda te noteren:

 • Streekbijeenkomsten september 2017
 • Provinciale meeting 01/03/2018
 • Nationale wandeldag in Vlezenbeek 18/03/2018
 • Meibedevaart 11/05/2018
 • Startavond Lichtervelde 25/05/2018

Delen

 

Streekbijeenkomsten

Traditiegetrouw starten we in september met de streekbijeenkomsten. Dit jaar maken we er een gezellige avond van met oog voor onthaalbeleid, een leuk intermezzo via de activiteit ‘Pluk je buurt en verwerk’ en voldoende tijd om uit te wisselen met verschillende kwb-afdelingen uit je buurt. Nu we overschakelden naar een kalenderjaar, biedt deze streekbijeenkomst nog extra kansen om afspraken te maken. Noteer alvast jullie datum:

 • 19 september: Roeselare – Tielt te Staden
 • 21 september: Kortrijk te Rekkem
 • 27 september: Westhoek te Vlamertinge
 • 28 september: Oostende te Zandvoorde
 • 10 oktober: Brugge te Zedelgem
 • 12 oktober: Mandel – Gaver te Ingooigem

Delen

 

Personeelsnieuws

Marlies Vandenbussche, afdelingsondersteuner voor regio Zuid West-Vlaanderen, verlaat kwb en gaat na het verlof aan de slag als vormingsmedewerkster bij het BIVV. Marlies: “Ik heb graag bij kwb gewerkt en met veel plezier verschillende kwb afdelingen ondersteund in hun werking. Nu ben ik gemotiveerd om nieuwe horizonten te verkennen. Misschien ontmoeten we elkaar nog op een bovenlokale bijeenkomst, want ik blijf met veel enthousiasme vrijwilliger binnen kwb.”

Delen

 

Selfies voor een zomers kwb-gevoel

We zien dat er de komende maanden heel wat activiteiten gepland staan ondanks de vakantie. Zoals geweten, is kwb hip & trendy en dus mee met de nieuwe digitale media. We willen met zijn allen een Instagram zomergevoel creëren op onze provinciale website en Facebookpagina's. Dus hebben jullie de komende maand een programmatie, een fietstocht, kubb tornooi, verrassingsreis… Neem dan een selfie of gewone foto van de groep of deelnemers die een zomergevoel uitstraalt en stuur deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Programmeren moet je kwb Torhout niet leren!


We zijn weer toegekomen aan de maanden voor de vakantie, de maanden waar vele kwb groepen getrouw programmeren voor het komende werkjaar. Na de ommezwaai naar het kalenderjaar gaan vele groepen later programmeren. Kwb Torhout Centrum behoudt zijn programmatiemoment in juni om tot december 2018 activiteiten te boeken. Deze keuze is bewust gekozen in functie van de nieuwe samenwerking tussen de twee Torhoutse afdelingen.

Kwb Torhout kiest ervoor om een zaterdagmorgen te voorzien om zo nog wat meer tijd te kunnen voorzien voor een korte evaluatie en om stil te staan bij de keuze van de doelgroep en de juiste strategieën om deze doelgroep te bereiken. 

Delen

 

Dankbaar voor het heden, hoopvol voor de toekomst

12 mei, 16u30, mooi weer maar wolken op komst… Hopelijk blijft de regen uit want uit verschillende hoeken van de provincie zijn kwb’ers op komst om stil te staan tijdens onze jaarlijkse bedevaart in Dadizele. De meeste wandelaars slaagden erin Dadizele quasi droog te bereiken en genoten dan ook met volle teugen van een verdiend potje koffie of een lekkere verfrissing. Rond 18u komen ook de andere kwb’ers toe om de dienst bij te wonen. Het thema van de kwb Lourdesbedevaart ‘dankbaar & hoopvol’ is dit jaar de rode draad doorheen onze dienst en de symboliek van het licht, het brandende vuur zorgt dan ook voor heel wat sfeervolle beelden tijdens deze inhoudelijke sterke bezinning waar een gevoel van eensgezindheid en samenhorigheid heerst! Bedankt aan de inspiratiewerkgroep, alle medewerkers, alle wandelaars en aanwezigen!

Delen

 

Samen voor een ideale kwb!

Vrijdag 19 mei was opnieuw een hoogtepunt voor alle bestuursleden, leden en sympathisanten van de kwb. Want het volledige programma voor 2018 werd voorgesteld adhv een kleine standenbeurs, een spetterende ideale kwb show en een aantal inhoudelijke werkwinkels.

Dit jaar was Ardooie onze uitvalsbasis wat voor onze kwbers blijkbaar geen probleem vormde want ook dit jaar zakten onze afdelingen en bestuursleden massaal af om geënthousiasmeerd en gemotiveerd te worden voor ons nieuw programma-aanbod zoals infoavond rond burn-out, jardin d’amour, infoavond rond water, straffe buurt…

Otto Jan Hannes en Marlisa Naert deden hun uiterste best om er de sfeer in te brengen met  wereldsolidariteit als centrale gast en in de daaropvolgende werkwinkels werden ook inhoudelijke thema’s niet geschuwd.

Het was dus een geslaagde avond waar hopelijk iedereen geïnspireerd huiswaarts ging om in de lokale afdeling verder te werken aan een ideale wereld!

Hieronder vind je foto's.

Delen

 

Programmatie

Nu de startavond achter de rug is, gaan we terug aan het plannen. Willen jullie graag ondersteuning bij het opmaken van jullie jaarprogramma of zijn jullie op zoek naar enkele frisse ideetjes? Geef de datum door aan jullie afdelingsondersteuner en wij zorgen hiervoor.  

Delen

 

Zet je afdeling in de kijker!

Heb je een leuke activiteit achter de rug en wil je dit delen met andere kwb-afdelingen? Stuur ons dan enkele foto’s en een verslagje door en wij laten dit verschijnen op de website van kwb West-Vlaanderen. Vergeet ook zelf niet af en toe een kijkje te nemen op deze website om inspiratie op te doen.

Stuur je foto’s en verslag door naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Betrek jullie leden bij de opmaak van jullie programma.

We zijn nog maar net bekomen van de nieuwjaar etentjes en doen ons best om alle nieuwjaarswensen te vervullen of we zijn hier al terug om jullie op het belang te wijzen van een goede programmatie! We leggen al vele jaren de nadruk op de meerwaarde van een open programmatie. Maar ook zonder een open programmatie kan je de leden en/of deelnemers inspraak geven en hun invloed laten uitoefenen op het komend programma van kwb!

Ga leden en deelnemers bevragen!

Het versturen van een enquête via een blaadje bij de Raak of de bevraging die in de raak zelf stond bleken onvoldoende effectief. Daarom willen we nogmaals beklemtonen dat het aanspreken van mensen op activiteiten en/of samenkomsten essentieel is!

De methodiek van de pop-up buurtcafé kan hierbij een perfect hulpmiddel zijn. Ga samen met het bestuur of jullie werkgroep op zoek naar een activiteit waar jullie veel nieuwe mensen bereiken en probeer deze op een actieve en leuke manier te bevragen naar mogelijk interesses. Zorg er voor dat je van deze mensen hun gegevens hebt om ze later nog te contacteren.

Ook de digitale media kan gebruikt worden voor het bevragen van leden. Een mailtje is makkelijk te versturen, maar soms iets te vrijblijvend. Afdelingen met een website kunnen een bevraging plaatsen en er eventueel een prijsvraag aan koppelen. Probeer hierin origineel en attractief te werk te gaan! Daarnaast hebben we ook facebook waar je een poll kan lanceren die makkelijk in te vullen is door toevallige passanten. Voor alle bevragingen geldt: hoe concreter de vraag, hoe meer kans op respons!

Indien je als afdeling resultaten boekt via deze bevraging is het ook belangrijk dat je er iets mee doet en de voorstellen effectief behandelt op een programmatiemoment. Je kan nog altijd beslissen enkele mensen uit te nodigen naar jullie programmatiemoment!

Indien je als bestuur beslist om enkele nieuwe mensen uit te nodigen op jullie programmatie geven we jullie nog een lijstje met tips mee in deze bijlage.

Succes en indien je hiervoor hulp nodig hebt of nog vragen hebt kan je altijd terecht bij jullie ondersteuner!

Delen

 

Nieuwe mensen

Een vereniging als kwb heeft voortdurend nieuwe mensen nodig. Als deelnemer, als lid, als medewerker (m/v). Zonder deze nieuwe mensen lopen we het gevaar te verstarren en onze werking te verengen tot een gesloten clubje vrolijke vrienden. We willen onze kwb-groep ook verbreden. Op de website (bij bestuursinfo) kan je kleine test downloaden om te kijken hoe jullie afdeling hier werk van maakt.

Delen