Vlaams-Brabant/Brussel

Nieuws

 

Programmatie-momenten

Zit je als bestuur met een writer’s block, weet je na de startdag op 19 mei in Dilbeek niet meer van wat hout pijlen te maken? Dan is er één oplossing, contacteer onze wandelende databank(en). Stuur je programmatie momenten door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij kunnen misschien een nieuwe kijk op je programma werpen.

Delen

 

Streekbijeenkomsten

Streekbijeenkomst West-Brabant (voor alle afdelingen ten westen van Brussel): dinsdag 30 mei, 20u – Ontmoetingslokaal (onder kerk Sint-Rochus Halle) – Petrestraat, 1500 Halle.

Streekbijeenkomst Oost Brabant (voor alle afdelingen ten oosten van Brussel): donderdag 8 juni, 20 u  – Zaal Bekaf (parochiezaal achter de speeltuin Bekaf op de ring van Aarschot) – Bekaflaan 51, 3200 Aarschot.

Sinds januari is er een herverdeling van de regio’s in onze provincie. Tijd dus om de nieuwe regio's eens samen te brengen en mekaar tussen pot en pint (beter) te leren kennen. Maar er staat meer op de agenda.

Sinds vorig jaar zijn we over gegaan van werken met schooljaren naar het werken in kalenderjaren. De ene afdeling past dit al toe, de andere houdt vast aan de traditionele schoolkalender. We hebben juist de startdag achter de rug. Ons programma voor 2018 is gekend. We gaan samen eens kijken hoe we enerzijds september tot december overbruggen en bekijken welke nieuwe activiteiten goed in onze afdeling passen.

Interessant dus om massaal af te zakken naar Halle of Aarschot.

Inschrijven bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op het nr. 0496/56.73.93 of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0474/511 388.

Delen

 

Startdag


Op vrijdag 19 mei vindt in de Westrand in Dilbeek de Startdag plaats. Ben je nieuwsgierig naar het programma-aanbod van kwb nationaal voor 2018, dan is deze dag zeker voor jou. Gezien het ruime aanbod is het zeker aangeraden om met verschillende bestuursleden of vrijwilligers langs te komen. Het aanbod wordt voorgesteld in een flitsende zaalshow met nadien de mogelijkheid tot verdieping in verschillende routes. Een groot deel van de nieuwe activiteiten kan je ter plekke uitproberen. Zeker de moeite om langs te komen en je lokale vrijwilligers mee te nemen.

Kom je van iets verder en schrikt de avondspits je af, dan hebben we nog een uniek avondspits-vermijdend aanbod. We voorzien een groenwandeling doorheen de Wolfsputten, onder deskundige leiding van een natuurgids. Na deze wandeling (4km) komen we aan bij de microbrouwerij Angerik. Het unieke aan deze brouwerij is dat enkel de zwaartekracht hier zijn werk doet. Er staat geen enkele pomp in deze brouwerij, waardoor hun succesbier “Dilleke”, nog lekkerder smaakt. Nadien wandelen we terug naar de Westrand, voor de minder mobiele bezoekers voorzien we vervoer.

Verschillende instapmogelijkheden in het startavond-programma

Avondspits-vermijdend programma

  • 15u: vertrek wandeling aan de Westrand in Dilbeek + Rondleiding in microbrouwerij Angerik met verschillende degustaties.
  • 18u30: lichte maaltijd in de Westrand. Reserveren verplicht. ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Startdag

  • 19u: onthaal Startdag is geopend + standenmarkt
  • 19u45: start zaalshow
  • 22u: einde

Delen

 

Rerum Novarum

Op maandag 22 mei vieren Beweging.net en de partners Rerum Novarum in Kortenberg. 

Meer info.

Delen

 

Risicoanalyses maken – een bittere noodzaak voor grote evenementen

Hieronder vind je de werkdocumenten van de vorming op 16 maart.

De werkmap Risicoanalyse.

FAVV Beheers- en registratieformulieren.

Powerpointpresentatie van de vorming.

Delen

 

Kwb Vilvoorde centrum: Workshop pralines maken.

Op 8 februari kwamen we met een 20-tal chocoladeliefhebbers bijeen in ons kooklokaal voor een workshop pralines maken.  

Onder de vakkundige leiding van Kevin Sophie kregen we eerst een stukje theorie. We kregen te horen hoe belangrijk het is de juiste temperaturen te hanteren om te zorgen dat de chocolade krokant blijft en mooi glanst.  We spreken hierbij over "getemperde chocolade".  Hiervoor moeten we de chocolade smelten tot max. 45°  en nadien door toevoeging van koudere chocolade de chocolade op de juiste verwerkingstemperatuur brengen.

Na de theorie de praktijk!  In 3 groepen gingen we aan de slag met fondant, melkchocolade en witte chocolade.  Het begin was een beetje onwennig, maar al gauw kregen we de smaak te pakken (Mmmmm, chocolade…).  Vormen werden gevuld, om dan te laten uitdruppen, om daarna weer te vullen met praliné-vulling. Ondertussen werden er ook dompelpralines gemaakt met marsepein.  

Nadat alles voldoende afgekoeld is konden de vormen uitgeklopt worden (en nadien afgewassen).  De pralines werden verdeeld onder de aanwezigen, zodat iedereen een doosje zelfgemaakte pralines mee naar huis kon nemen. 

Hetgeen ik thuis te horen kreeg: "Die moeten niet onderdoen voor de pralines uit de winkel, integendeel!".  Voor herhaling vatbaar dus, met dank aan Kevin voor de deskundige begeleiding!

Delen

 

De voorzittersbijeenkomst - de presentaties

Zoals door velen op de voorzittersvergadering gevraagd hieronder de gebruikte powerpoint. Bekijk gerust nog eens de uiteenzetting over de verschillende generaties en vergeet zeker ook niet ons provinciaalaanbod nl. het verruimingstraject en aangeboden vormingen van de komende maanden zoals fotografie en risicoanalyse voor grote evenementen nog eens te bekijken!

Met dank aan de vele aanwezigen om van onze voorzittersvergadering een geslaagde avond te maken.

De inleiding van Johny Bambust:

Het verruimingstraject uitgelegd:

De beleidsgroep zoekt...

Meer weten over de vormingen die er aan komen?

 

Delen

 

Driekoningentocht

Foto’s en tips om verder te werken na de Driekoningentocht vind je hieronder. 
Dank aan Roger De Becker van kwb Herent voor de presentatie!

Help een Brusselse kwb-afdeling via sponsoring 

  • ‘Kwb zonder grenzen’ is een nieuwe Brusselse afdeling met asielzoekers. Ze werken vooral rond het opbouwen van een leven in België als 25-35-jarige. Hun gegevens: Kwb zonder grenzen, Oppemstraat 54 1000 Brussel, 0483 41 67 50, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , BE62 0636 1431 3361.
  • De kwb-werkgroep Armoede in Brussel, wil een tweede kaj-huis steunen en coachen om zo jongeren zonder papieren de kans geven te studeren en hun diploma te halen. Hun gegevens: Vrienden van K - ‘kaj de MUG’ – Oppemstraat 54 1000 Brussel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , BE94 7340 2782 0114.
  • ‘Voyaach’, een huis dat dienst doet als kruispunt van initiatieven van, voor en met mensen zonder papieren in Brussel, zet steeds de deuren open voor kwb intercultureel.  Hun gegevens: Voyaach, Oppemstraat 54 1000 Brussel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , BE31 7340 3939 6355.

Delen

 

Project verruiming

Uit de resultaten van verschillende experimenten de afgelopen jaren, hebben Kurt en Bart een verruimingsproject opgezet om samen met jullie als afdeling te kijken naar de toekomst. Dit meerkeuzeproject helpt jullie de keuze te maken naar verruiming, vernieuwing of verjonging afhankelijk van de noden in jouw afdeling. Deze vorming is gesneden op maat van elke kwb-afdeling en wordt ofwel in groep ofwel in de afdeling bij een deel van het bestuur voorgesteld. Op verschillende tijdstippen en locaties organiseren we ook in groep de eerste sessie. 

Om deze kans niet te missen om de goede voornemens vorm te geven en om het werkjaar goed in te zetten moet je gewoon een datum aanvragen bij Bart of Kurt.

Delen

 

In het spoor van de asielzoeker

De jaarlijkse Driekoningentocht van kwb op 8 januari bracht dit jaar in Brussel meer dan 300 deelnemers op de been. Een tocht ‘In het spoor van de asielzoeker’.

Delen

 

Nieuwe afdelingsondersteuner Regio Pajottenland

Eric Vandersmissen zal vanaf 1/1/17 halftijds werken bij kwb en enkel nog afdelingen ondersteunen in de provincie Oost-Vlaanderen. Bart Vanderstraeten, momenteel reeds afdelingsondersteuner in Vlaams-Brabant, zal de regio Pajottenland van Eric overnemen en alles in het werk stellen om deze afdelingen zo goed mogelijk ten dienste te zijn. Je kan Bart bereiken via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gsm: 0474/51.13.88.

Delen