Vlaams-Brabant/Brussel

Nieuws

 

Rerum Novarum

Op maandag 22 mei vieren Beweging.net en de partners Rerum Novarum in Kortenberg. 

Meer info.

Delen

 

Streekvergadering regio Brussel

Voor de Brusselse afdelingen is er de streekvergadering op woensdag 19 april om 20u in Gemeenchapscentrum ‘De Linde’ in Haren (route: http://www.gcdelinde.be/contact),

Benny Martin van de VGC komt vertellen over de nieuwe reglementering.

Delen

 

De Paastocht

De Paastocht op Paasmaandag maandag 17 april belooft heel speciaal te worden. De lokale afdeling is een schitterende tocht aan het voorbereiden met een korte rondleiding voor de abdij van Grimbergen. 

Kwb afdelingen die in groep langskomen wordt gevraagd om zich zeker in te schrijven ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Hier vind je de flyer.

Delen

 

Workshop fotografie

Doordat de workshop fotografie in februari niet kon doorgaan wegens ziekte van de lesgeefster, hernemen we deze op 22 april van 9u30 tot 12u op het algemeen secretariaat van kwb (U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek).

De lesgeefster leert ons de knepen van het vak wat compositie en opbouw van goede foto's betreft. We bekijken samen goede voorbeelden en nemen ook eigen fotomateriaal eens onder de loupe. Met deze inhoud gaan we concreet zelf aan de slag gaan met enkele kleine opdrachten, waarop we ter plaatse feedback krijgen. We staan ook even stil bij enkele technische zaken, zoals sluitertijd, iso, diafragma... en de invloed van deze elementen op je beeld.

De begeleiding van deze workshop gebeurt door Veerle De Schrijver, fotografe en docente. Deze workshop kost amper €5.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 15. Snel inschrijven is dus de boodschap! Inschrijven kan met een mailtje naar Steven Claeys ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) met als onderwerp 'workshop fotografie'.

Delen

 

Startdag

Op vrijdag 19 mei vindt in de Westrand in Dilbeek onze beruchte Startdag plaats. Ben je nieuwsgierig naar het programma-aanbod van kwb nationaal voor 2018, dan is deze dag zeker voor jou. Gezien het ruime aanbod is het zeker aangeraden om met verschillende bestuursleden of vrijwilligers langs te komen. Het aanbod wordt voorgesteld in een flitsende zaalshow met nadien de mogelijkheid tot verdieping in verschillende routes. Een groot deel van de nieuwe activiteiten, kan je ter plekke uitproberen. Zeker de moeite om langs te komen en je lokale vrijwilligers mee te nemen.

Kom je van iets verder en schrikt de avondspits je af, dan hebben we nog een uniek avondspits-vermijdend aanbod. We voorzien een groenwandeling doorheen de Wolfsputten. We wandelen door deze adembenemende mooie natuurstreek, onder deskundige leiding van een natuurgids. Deze maakt ons attent op de aanwezige flora en fauna. Na deze wandeling (4km) komen we aan bij de microbrouwerij Angerik. Het unieke aan deze brouwerij is dat enkel de zwaartekracht hier zijn werk doet. Er staat geen enkele pomp in deze brouwerij, waardoor hun succesbier “Dilleke”, die dag nog lekkerder smaakt.  Nadien wandelen we terug naar de Westrand, voor de minder mobiele bezoekers voorzien we vervoer.

Verschillende instapmogelijkheden in het startavond-programma

Avondspits-vermijdend programma

 • 15u: vertrek wandeling aan de Westrand in Dilbeek + Rondleiding in microbrouwerij Angerik met verschillende degustaties.
 • 18u30: lichte maaltijd in de Westrand. Reserveren verplicht. ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Startdag

 • 19u: onthaal Startdag is geopend + standenmarkt.
 • 19u45: start zaalshow.
 • 22u: einde.

Delen

 

Risicoanalyses maken – een bittere noodzaak voor grote evenementen

Hieronder vind je de werkdocumenten van de vorming op 16 maart.

De werkmap Risicoanalyse.

FAVV Beheers- en registratieformulieren.

Powerpointpresentatie van de vorming.

Delen

 

Kort nieuws

 • Meer dan 90 voorzitters en trekkers zakten eind januari af naar deze culinaire vergadering. We bezorgen je graag het verslag – bomvol constructieve voorstellen - via de digitale nieuwsbrief.  Je vindt op deze site ook nog de presentatie en veel foto’s terug.
 • Op vrijdag 19 mei ben je welkom in de gastvrije Westrand te Dilbeek voor de startavond. Noteer nu reeds in je agenda!
 • Doe je mee met kwb tijdens Dagen zonder vlees? Registreer je op www.dagenzondervlees.be en sluit je aan bij de kwb-groep!

Delen

 

 

Kwb Vilvoorde centrum: Workshop pralines maken.

Op 8 februari kwamen we met een 20-tal chocoladeliefhebbers bijeen in ons kooklokaal voor een workshop pralines maken.  

Onder de vakkundige leiding van Kevin Sophie kregen we eerst een stukje theorie. We kregen te horen hoe belangrijk het is de juiste temperaturen te hanteren om te zorgen dat de chocolade krokant blijft en mooi glanst.  We spreken hierbij over "getemperde chocolade".  Hiervoor moeten we de chocolade smelten tot max. 45°  en nadien door toevoeging van koudere chocolade de chocolade op de juiste verwerkingstemperatuur brengen.

Na de theorie de praktijk!  In 3 groepen gingen we aan de slag met fondant, melkchocolade en witte chocolade.  Het begin was een beetje onwennig, maar al gauw kregen we de smaak te pakken (Mmmmm, chocolade…).  Vormen werden gevuld, om dan te laten uitdruppen, om daarna weer te vullen met praliné-vulling. Ondertussen werden er ook dompelpralines gemaakt met marsepein.  

Nadat alles voldoende afgekoeld is konden de vormen uitgeklopt worden (en nadien afgewassen).  De pralines werden verdeeld onder de aanwezigen, zodat iedereen een doosje zelfgemaakte pralines mee naar huis kon nemen. 

Hetgeen ik thuis te horen kreeg: "Die moeten niet onderdoen voor de pralines uit de winkel, integendeel!".  Voor herhaling vatbaar dus, met dank aan Kevin voor de deskundige begeleiding!

Delen

 

De voorzittersbijeenkomst - de presentaties

Zoals door velen op de voorzittersvergadering gevraagd hieronder de gebruikte powerpoint. Bekijk gerust nog eens de uiteenzetting over de verschillende generaties en vergeet zeker ook niet ons provinciaalaanbod nl. het verruimingstraject en aangeboden vormingen van de komende maanden zoals fotografie en risicoanalyse voor grote evenementen nog eens te bekijken!

Met dank aan de vele aanwezigen om van onze voorzittersvergadering een geslaagde avond te maken.

De inleiding van Johny Bambust:

Het verruimingstraject uitgelegd:

De beleidsgroep zoekt...

Meer weten over de vormingen die er aan komen?

 

Delen

 

Driekoningentocht

Foto’s en tips om verder te werken na de Driekoningentocht vind je hieronder. 
Dank aan Roger De Becker van kwb Herent voor de presentatie!

Help een Brusselse kwb-afdeling via sponsoring 

 • ‘Kwb zonder grenzen’ is een nieuwe Brusselse afdeling met asielzoekers. Ze werken vooral rond het opbouwen van een leven in België als 25-35-jarige. Hun gegevens: Kwb zonder grenzen, Oppemstraat 54 1000 Brussel, 0483 41 67 50, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , BE62 0636 1431 3361.
 • De kwb-werkgroep Armoede in Brussel, wil een tweede kaj-huis steunen en coachen om zo jongeren zonder papieren de kans geven te studeren en hun diploma te halen. Hun gegevens: Vrienden van K - ‘kaj de MUG’ – Oppemstraat 54 1000 Brussel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , BE94 7340 2782 0114.
 • ‘Voyaach’, een huis dat dienst doet als kruispunt van initiatieven van, voor en met mensen zonder papieren in Brussel, zet steeds de deuren open voor kwb intercultureel.  Hun gegevens: Voyaach, Oppemstraat 54 1000 Brussel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , BE31 7340 3939 6355.

Delen

 

Project verruiming

Uit de resultaten van verschillende experimenten de afgelopen jaren, hebben Kurt en Bart een verruimingsproject opgezet om samen met jullie als afdeling te kijken naar de toekomst. Dit meerkeuzeproject helpt jullie de keuze te maken naar verruiming, vernieuwing of verjonging afhankelijk van de noden in jouw afdeling. Deze vorming is gesneden op maat van elke kwb-afdeling en wordt ofwel in groep ofwel in de afdeling bij een deel van het bestuur voorgesteld. Op verschillende tijdstippen en locaties organiseren we ook in groep de eerste sessie. 

Om deze kans niet te missen om de goede voornemens vorm te geven en om het werkjaar goed in te zetten moet je gewoon een datum aanvragen bij Bart of Kurt.

Delen

 

Nieuwe ondersteuner

Sinds de start van 2017 werken onze afdelingsondersteuners met een nieuwe regioverdeling. In de vorige nieuwsbrief kon je lezen dat de afdelingen van Eric Vandersmissen nu door Bart Vanderstraeten worden begeleid. Daar komt bij dat enkele afdelingen ten Oosten van Brussel worden doorgegeven van Bart aan Kurt Borremans. 

 

 1. De gemeenten in het geel: Bart Vanderstraeten (Regio West-Brabant) – 0474/51.13.88; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 2. De gemeenten in het blauw: Kurt Borremans (Regio Oost-Brabant) – 0496/56.73.93; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 3. Rood: Pol Arnauts (Regio Brussel) - 0479/33.97.77; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Carlos Ramirez (Interculturele werking Brussel) – 0484/14.76.22; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Delen

 

In het spoor van de asielzoeker

De jaarlijkse Driekoningentocht van kwb op 8 januari bracht dit jaar in Brussel meer dan 300 deelnemers op de been. Een tocht ‘In het spoor van de asielzoeker’.

Delen

 

Nieuwe afdelingsondersteuner Regio Pajottenland

Eric Vandersmissen zal vanaf 1/1/17 halftijds werken bij kwb en enkel nog afdelingen ondersteunen in de provincie Oost-Vlaanderen. Bart Vanderstraeten, momenteel reeds afdelingsondersteuner in Vlaams-Brabant, zal de regio Pajottenland van Eric overnemen en alles in het werk stellen om deze afdelingen zo goed mogelijk ten dienste te zijn. Je kan Bart bereiken via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gsm: 0474/51.13.88.

Delen