Vlaams-Brabant/Brussel

Nieuws

 

Week van de vrijwilliger


Van 3 tot en met 11 maart is het Week van de Vrijwilliger. Ook wij zeggen dank je wel tegen onze vrijwilligers. Voor zoveel inzet zetten wij onze hoed af: Chapeau! Wil jij ook de vrijwilligers en helpende handen in jouw afdeling bedanken? Dan kun je deze banners gebruiken in je e-mailhandtekening of op je website of stuur een elektronische bedanking.

Delen

 

Programmatiebijeenkomsten

We voorzien 3 programmatiebijeenkomsten in april. Daarbij willen we kijken hoe je via jouw afdelingsprogramma bepaalde accenten kan leggen zoals:

 • Hoe kan je een aangepast jaarprogramma opstellen, aangepast aan de eigen afdeling?
 • Welke bestuursleden, leden of zelfs externen kun je nu al vragen om je actief bij te staan in de opbouw en/of uitvoering van je programma?
 • Hoe kan je je programma actief uitdragen?

Gelieve één van volgende data al aan te kruisen in je agenda:

 • di 17 april 20u: Zaal Patmos, Abdij van Park Heverlee.
 • wo 18 april 20u: Halle – onder de kerk van Halle St-Rochus.
 • do 19 april 20u : GC de Zandloper- Kaasmarkt 75, Wemmel.

Meer info volgt in de volgende nieuwsbrief. 

Delen

 

Facebook en website

De Brusselse afdelingen werken samen aan hun communicatie. Zo is er o.a. een Facebookpagina, waar de afdelingen hun berichten kunnen opzetten! (Facebook: ‘kwb in brussel’)

Je kan ook altijd te rade gaan op de provinciale kwb-website voor nieuws uit onze provincie! 

Delen

 

Startdag 24 mei

We roepen je nu al op voor de startdag in Zemst. We zijn de zaal al gaan verkennen: de Melkerij. Er is een ruime parking voor wie met de wagen komt, maar zowel met de bus als met de trein (stations van Vilvoorde, Mechelen of Weerde) is het complex vlot te bereiken. Je kan je route plannen via www.nmbs.be en/of www.delijn.be.

Het voorprogramma begint om 19u. Wie graag een handje komt toesteken is zeker welkom. Zich melden bij je ondersteuner!

Meer info volgt nog.

Delen

 

Een geslaagde voorzittersbijeenkomst

We hebben een geslaagde voorzittersvergadering achter de rug. Volgende ingrediënten waren mee oorzaak van het succes:

 • 115 aanwezigen!
 • warm eten voor alle 115 – op hetzelfde moment én lekker/warm!
 • een heel boeiende spreker: Joris Piot.
 • het inspirerend verhaal van drie afdelingen, die een positieve kering hebben kunnen maken in hun werking.
 • de partners, die er ook deze keer talrijk bij waren en met hun eigen ogen hebben gezien dat kwb een leuke vereniging is!

  Hier vind je de presentatie van Joris Piot. Of je kan het nog eens beleven op YouTube.
  Wie de evaluatie nog niet had ingevuld kan dit doen via deze link.

Delen

 

Terugblik Driekoningentocht

Zo’n 330 deelnemers aan de tocht maakten kennis met het sociale aspect van kunst. De groepen bezochten de Marollenwijk en kwamen in contact met interessante kunstenaars van Globe Aroma, Met-X, Chez Nous, Art & Marges, het Huizeken … en bleven ook stilstaan bij de figuur van Brueghel, die hen dat in de Marollen 500 jaar geleden voordeed. Dank aan alle medewerkers die deze tocht mogelijk maakten. Afdelingen die de tocht nog eens willen mee maken kunnen zich richten tot www.tochtenvanhoop.eu.

Delen

 

Gezinnenwerking: Femma-kwb – Relatieweekend

Femma en kwb organiseren ieder jaar een relatieweekend. Dit weekend is gericht op koppels die het al wat rustiger aan doen, de 50 gepasseerd zijn, een passie hebben voor hun relatie, samen met anderen hierover willen nadenken. 
Dit jaar vindt het weekend plaats van 9 tot 11 maart 2018 met als thema ‘Wat maak ik van mijn/ons leven? Waarin wil ik mijn levensenergie steken?’ 
Dit alles gaat door op Het Domein Menas, Blekkervijverstraat 20, 9880 Sint-Maria-Aalter.

Meer info:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Winteropvang voor daklozen

Het CAW start op 15/11/2017 tot 31/03/2018 met het organiseren van de winteropvang voor daklozen. De werking is mogelijk mits voldoende inzet van vrijwilligers (voor avond- en nachtopvang). Kandidaat om dit aanbod te verzekeren? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0496/56.73.93 of neem een kijkje op www.cawoostbrabant.be.

Delen

 

Lourdesbedevaarten 2018 - thema “Dankbaar en Hoopvol”

Zowel voor wie graag in groep reist als voor wie er liever alleen op uit trekt zijn de Lourdesreizen de kans om te onthaasten, om het jachtige leven even achter zich te laten. In 2018 trekken we naar Lourdes per TGV of per vliegtuig.  In september bieden we een tiendaagse autocarreis aan. Je kan ook met je eigen wagen naar Lourdes rijden en ter plaatse aansluiten bij de bedevaart.

 • TGV: van 20 tot 25 juli 2018
 • Vliegtuig: van 20 tot 23 juli of van 20 tot 27 juli 2018
 • Autocar: van 22 september tot 1 oktober 2018

Vanaf december zijn de definitieve prijzen bekend en kan je inschrijven.

Meer informatie: Suzanne Devyver, tel. 02/246 52 46 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Delen

 

Wacht eens even. Beleef samen tijd!

van 16 tot en met 18 februari 2018 in Maldegem. 

Tijd houdt ons allemaal bezig. Ervaar jij soms veel drukte en verlang je om de tijd bewust en op eigen ritme te beleven? Ben jij ook op zoek naar meer tijd voor jullie relatie en/of gezin? Samen staan we stil bij de verschillende keuzes die onze tijd beïnvloeden: zoeken naar een leefbaar ritme; een evenwicht nastreven tussen werk, engagementen en vrije tijd; tijd voor elkaar maken; kinderen opvoeden; de zondag zinvol invullen; … 

Het relatieweekend van kwb staat voor een weekendje ertussenuit als koppel of met het gezin. Terwijl de kinderen zich in leeftijdsgroepen uitleven, adolescenten met een eigen programma aan de slag gaan, staan we als partners stil bij onszelf en onze relatie. We ontdekken een nieuw denkkader, ontmoeten andere koppels, maken tijd voor onze partner. We eten, ontspannen en sluiten het weekend met alle koppels en gezinnen in een zondagsviering af. 

Meer info: Thierry en Marleen Hulsmans—Van Cutsem, Itterbeeksebaan 297, 1700 Dilbeek. tel.: 02/569 48 11; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Delen

 

Risicoanalyses maken – een bittere noodzaak voor grote evenementen

Als actieve afdeling richten we activiteiten in waarbij we als bestuurder van een feitelijke  vereniging soms grote risico’s lopen. Denken we maar aan manifestaties met tenten, dieselgroepen, keuken, grote sportwedstrijden …

Om ons als bestuurslid te beschermen tegen deze ongelukken, maar ook tegen juridische aansprakelijkheid, is een gedegen risicoanalyse onontbeerlijk. Slechts met deze tool zal je kunnen aantonen als een “goed huisvader” te hebben gehandeld.

Op onze samenkomst risicoanalyse werd de vraag gesteld om enkele vb uit te werken en hier op de site te zetten. 

Download de risicoanalyse: Exploitatie van eigen zaal - Wandeling in wandelcriterium.

Hieronder vind je de werkdocumenten van de vorming op 16 maart.

De werkmap Risicoanalyse. FAVV Beheers- en registratieformulierenPowerpointpresentatie van de vorming.

Risicoanalyse voor grote evenementen.

Delen