Oost-Vlaanderen

Nieuws

 

VAN HEINDE EN VERRE,

een tentoonstelling over de geschiedenis van de migratie 

Initiatief van Wereldhuis Bonangana VZW

Vrije Ateliers-de Passage (Rode Kruisstr. 25) van 10 nov. tot 28 jan. 2018

Zoals nu iedereen wel weet bestaat Sint-Niklaas 800 jaar. In dat kader werkt Wereldhuis Bonangana een tentoonstelling uit over de geschiedenis van de migratie in Sint-Niklaas. Dit onder het motto: “Van heinde en verre”. Deze tentoonstelling loopt van vrijdagavond 10 nov tot 28 jan 2018 in de Passage van de Vrije Ateliers (Rode Kruisstr. 25).

Wat valt er te zien en te beleven? Vooreerst krijg je informatie over de (im)migratie in Sint-Niklaas. Wanneer kwamen migranten naar Sint-Niklaas, van waar kwamen ze, welke nationaliteiten weken in,…? Daarnaast krijg je kunstfoto’s te zien van gemengde koppels of groepjes. Bonangana bracht mensen van heinde en verre samen op Villa Pace (Vredesfeesten) en maakte van gekleurde teams of koppels een artistieke foto. Ook worden voorwerpen van heinde en verre ten toon gesteld: sierraden, schilderijen, smeedwerk, kledij, muziekinstrumenten,… Sommige werden door migranten als souvenir meegebracht uit het moederland.  Ook vredeswensen die mensen formuleerden op Villa Pace worden uitgestald. Ter plaatse kan iedere deelnemer die wensen aanvullen met een persoonlijke wens. Ook enkele filmpjes worden getoond met cursisten van de Nederlandse les. Hoe ervaarden zij de migratie? Om de aandacht te focussen kan men meedoen aan een quiz die men ter plaatse kan invullen.

De opening heeft plaats op vrijdag 10 nov. om 20u in de Vrije Ateliers. Iedereen is welkom. De inkom is gratis. Geef wel een seintje. Je krijgt een korte voordracht van een prof. geschiedenis (Caestecker), muzikale intermezzo’s, filmfragmenten en een rondleiding in de tentoonstelling. Een hapje en een drankje worden aangeboden.

Aanvullend wordt op dinsdag 5 december om 20u op dezelfde locatie (Vrije Ateliers) een interactieve lezing aangeboden over de Islam onder de titel “Van Bagdad, tot Brussel, tot Sint-Niklaas”. Dit gebeurt in samenwerking met kwb. Ook hier staat de deur voor iedereen open.

Meer info: www.vrijeateliers.be - www.bonangana.be; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Marc De Cock: 0475 71 94 81 - Marc Maes: 0484 97 89 31.

Delen

 

Kort nieuws

De folder voorjaarsvakanties Spanje 2018 is uit en de wandel-, fiets- en cultuurreizen zijn boekbaar. Doorbladeren van de folder kan hier. We organiseren nav die reizen ook infodagen met gekende sportartsen en diëtisten in Oudenaarde (21/10), Lokeren (26/10) en Tessenderlo (06/11). Toegang is gratis, inschrijven verplicht (via www.govaka.be). Meer info vind je hier.

Delen

 

Herfst-streekbijeenkomsten

Volgende maand gaan de herfstbijeenkomsten door. De uitnodiging met de agenda en alle praktische informatie volgt in de tweede helft van september. Jullie vinden alvast nu al de data en de locaties:

Regio Waas en Dender:

  • streek Lokeren-Wetteren: op dinsdag 10 oktober, 20u (zaal Trefpunt, Heiendestraat 16, Lokeren-Heiende).
  • streek St-Niklaas: op donderdag 12 oktober, 20u (kerk St-Niklaas Don Bosco – kleine zaal).
  • streek Waterkant-Beveren: op 16 oktober, 20u (OC de Boerenpoort, zaal Geschiedenis - Sint-Elisabethstraat 31A, 9120 Melsele).
  • streek Scheldeland-Oost:  op woensdag 18 oktober, 20u (St-Renildezaal, Hooirt 63, Hamme) 

Regio Gent-Eeklo:

  • streek Meetjesland en Kanaalzone: op woensdag 18 oktober in Zomergem (PC, Lt Dobbelaerestraat).
  • streken Gent-Leiestreek en Gent-Bloemen-/Scheldeland: op donderdag 19 oktober in Merelbeke (St-Jozefzaal, Oude Gaversesteenweg)

Regio Zuid-Oost-Vlaanderen:

  • streken Zuid-Oost-Vlaanderen en Vlaamse Ardennen: op donderdag 19 oktober in Haaltert (Parochiezaal Jeugdheem, Papestraat 10, 9450 Haaltert).

Delen

 

Oost-Vlaanderen zoekt de warmste vrijwilliger

De Provincie Oost-Vlaanderen gaat op zoek naar de Warmste vrijwilliger van Oost-Vlaanderen. Met deze zoektocht willen ze de Oost-Vlaamse vrijwilligers bedanken en hun werk in de kijker zetten. Een ideetje om één van je kwb’ers in de kijker te zetten? Meer info vind je hier.

Delen

 

Schone sportkleren

De campagne “Ik fiets voor schone sportkleren” is reeds twee maanden bezig, meedoen kan nog altijd!

Met de Nieuwsbrief van februari ll. werd de Oost-Vlaamse campagne “Ik fiets voor schone sportkleren” opgestart. Inmiddels hebben zich reeds heel wat afdelingen ingeschreven. Maar meedoen kan nog altijd! Je vindt alvast in bijlage nogmaals alle uitleg met het stappenplan en met het wedstrijdreglement. Je kunt ook meer info verkrijgen bij jouw afdelingsondersteuner. De campagne staat eveneens op de agenda van de komende lentebijeenkomsten. In elk geval dank voor het engagement!

Delen