Over dromen, plannen en de angst voor mislukking

Voorwoord Raak april 2017

Het lijkt erg logisch om ervan uit te gaan dat keuzes hebben een goeie zaak is. Je hebt meer opties om uit te kiezen en hoe meer keuze, hoe meer mogelijkheden. Psychologen beweren echter dat deze veronderstelling niet klopt. Het hebben van een keuze is inderdaad beter dan geen keuzes hebben. Maar meer keuze leidt niet noodzakelijk tot meer tevredenheid. Bij een teveel aan keuzes raken mensen verlamd en kiezen ze niet meer. Het leidt zelfs tot stress en de angst om de verkeerde keuze te maken stijgt. Dat noemt men de keuzeparadox.

FOMO (= Fear Of Missing Out) is een syndroom dat steeds vaker opduikt, vooral bij de jongere generaties. Je durft geen keuzes meer te maken in het leven uit angst om de verkeerde beslissingen te nemen.

De angst om fouten te maken en om te mislukken is misschien wel de grootste factor in het niet durven waarmaken van dromen en plannen. In onzekere tijden met een slechte economie is het gemakkelijker om op veilig te spelen. Maar … aan het op veilig spelen zijn ook risico’s verbonden. Als je nooit durft te mislukken, zal de meetlat van je succes nooit erg hoog liggen. Velen onderschatten hun eigen talent en de kans om terug recht te krabbelen na een tegenslag.

 

Als je de biografieën van succesvolle mensen leest, zal je zien dat zij dikwijls eerst grote tegenslagen kenden. Pas door vol te houden en opnieuw te proberen, kenden zij succes.

Sta eens stil bij volgende vraag: Als je achter je droom aangaat en je mislukt volledig, hoe lang duurt het dan voor je weer overeind gekrabbeld bent? Het antwoord is waarschijnlijk korter dan je verwacht. Waarschijnlijk ben je snel weer aan de gang. Is jouw angst voor een eventuele moeilijke periode groter dan het liever blijven hangen in een situatie waarin je je niet goed voelt? Stof tot nadenken.

Soms zijn er ook voordelen aan falen. Elke keer als er iets misgaat, is dat een oefening en een kans om te groeien en te leren.

Heb jij ook dromen en plannen waaraan je niet durft te beginnen? Wat houdt je tegen?

Wim Verlinde
algemeen voorzitter kwb