Park- en

bosloop

 

Op 28 oktober organiseren we voor de 60ste keer de Park- en bosloop in Westerlo. Deze feesteditie wil je beslist niet missen. Kom genieten van onze duurzame loop in de mooie ongerepte natuur op het domein De Beeltjens.

meer.

Hier is het nieuwe

programma

 

Benieuwd welke activiteiten je afdeling kan organiseren in 2018? Neem dan gerust een kijkje op de splinternieuwe programmasite van kwb!

meer.

 


nu in de kijker

Houtpellets

Bestel je houtpellets

meer

Ecopower

28 oktober

Jubileumeditie

meer

Park- en bosloop

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Waarom vrije begeleiding nog wel een plaats heeft in de rijopleiding

In een opiniestuk in De Standaard van 9 december pleit Peter-Jan Engelen voor een hervormde rijopleiding. Hij wil dat kandidaat-chauffeurs niet langer op één moment beoordeeld worden op hun rijvaardigheid, maar wel tijdens het volledige leertraject. Daarbij pleit hij in één adem ook voor de afschaffing van vrije begeleiding. Voor kwb is dat laatste alvast geen goede optie.

De rijopleiding wordt hervormd, en dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Een gefaseerde opleiding met een langere oefenperiode, een uitgebreider examen en een terugkeermoment zal inderdaad tot een betere beoordeling leiden. Dat vrije begeleiding - leren rijden met ouders of andere bekenden uit de kennissenkring - niet in dat plaatje past omdat het slechtere chauffeurs voortbrengt, is de waarheid geweld aandoen.

Al tientallen jaren stimuleert kwb de vrije rijbegeleiding. Deze manier is wel degelijk een goede en betaalbare methode om je rijbewijs te behalen. Peter-Jan Engelen noemt deze opleidingsmethode ‘amateuristisch’, en ‘de achilleshiel van de Belgische verkeersveiligheid’. Dat is pertinent onwaar. Onderzoek, onder meer van GOCA en IMOB (1), toont dat vrije rijbegeleiding even kwalitatief is als een opleiding door professionele instructeurs. Alle onderzoeken die er in het verleden geweest zijn - zowel naar slaagkansen op het examen als naar risico op ongeval na het behalen van het rijbewijs - tonen aan dat de vrije begeleiding hier evenwaardig of beter scoort. Ook tijdens de opleiding gebeuren er bij vrije begeleiding minder ongevallen. Mede door het hoge aantal oefenuren - vaak ook gecombineerd met een (korte) opleiding door professionele rijinstructeurs - bewijst deze opleidingsmethode haar deugd.

Lees meer...